VIDEO | Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare provocând o uriașă viitură. Posibil bilanț: 150 de morți

  • 07 Februarie 2021 15:35
VIDEO | Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare provocând o uriașă viitură. Posibil bilanț: 150 de morți

Până la 150 de persoane ar fi murit după ce bucăți desprinse dintr-un ghețar din Himalaya s-au prăbușit duminică dimineața într-un lac de acumulare din nordul Indiei, iar viitura formată a cauzat inundații masive, a avariat o centrală electrică și a dus la evacuarea satelor din aval, informează Reuters.

Imaginile apărute pe rețelele sociale sunt înfricoșătoare:

 

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat, dar ne temem că între 100 și 150 de persoane au murit”, a declarat un oficial al guvernului din statul indian Uttarakhand, unde s-a produs incidentul.

 

Un martor ocular a relatat că a văzut înaintând un adevărat „zid” de praf, roci și apă, odată cu avalanșa care s-a declanșat. „Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni”, a povestit Sanjay Singh Rana, care locuiește într-o zonă mai înaltă a satului Raini. „Am crezut că și noi vom fi luați de apă”, a adăugat el.

 

Există temeri că cei care lucrau la o hidrocentrală din apropiere au fost luați de viitură, la fel și localnicii care se aflau în apropierea râului, în căutare de lemne pentru foc sau păscându-și turmele de animale.

„India este alături de Uttarakhand și întreaga națiune se roagă pentru siguranța tuturor oamenilor de acolo”, a declarat premierul Narendra Modi pe Twitter.

Forțele aeriene indiene sunt pregătite să intervină pentru a participa la misiunile de salvare, a anunțat guvernul federal de la New Delhi. Echipaje de intervenție au fost deja trimise în zonă pe calea aerului, a anunțat ministrul indian de interne, Amit Shah.

Autoritățile indiene au plasat în stare de alertă maximală multe dintre districtele aflate în nordul țării.

Statul Uttarakhand, situat în Munții Himalaya, se confruntă cu un risc sporit de inundații, viituri și alunecări de teren. În iunie 2013, ploile torențiale au provocat inundații catastrofale, care au făcut aproape 6.000 de victime. Acel dezastru natural a fost denumit atunci un „tsunami-ul himalayan”, pentru că torentele uriașe de apă care s-au format în munți au antrenat la vale cantități mari de roci și de noroi, acoperind locuințe și distrugând numeroase clădiri, drumuri și poduri situate în aval.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
1,07
Cer fragmentat
Umiditate:12 %
Vint:3,09 m/s
Sun
-2
Mon
-0
Tue
0
Wed
0
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău