Un fotograf japonez și-a expus lucrările la Chișinău

  • 19 Ianuarie 2020 09:15
Un fotograf japonez și-a expus lucrările la Chișinău

O expoziție a fotografului din Japonia Yuki Seli a fost inaugurată vineri, 17 ianuarie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționau că autorul prezintă o serie de lucrări cu totul inedite. ”Este o tentativă de a intra în microcosmosul unor lucruri absolut vizibile în realitate, pe care ne lasă să interpretăm noi imaginea pe care o reprezintă fiecare fotografie. Este un mod de a privi lumea prin niște fascicule de lumină”, a subliniat directorul instituției.

Potrivit lui Tudor Zbârnea, lucrările lui Yuki Seli sunt mai mult decât simple fotografii. Ochiul său este atent și privește lumea de sus în jos, încet, percepând chiar și ceea ce pare invizibil.

”Noua serie de lucrări, SUIRAY ukiyo, este o continuare a proiectului căruia Seli îi este dedicat deja de un an. Conceptul de SUIRAY este o invenție proprie, și într-un fel o traducere a “vieții și a morții într-o singură rază de lumină”. SUI evocă strălucirea și luminozitatea pietrei de jad, dar subtil, face referință și la moarte prin asemănarea fonetică cu cuvântul englez suicide. Explorările SUIRAY găsesc rezoluții noi în frumoasa, enigmatica și fascinanta culoare a sticlei Venețiene. Însă, vizorul lui Seli nu este îndreptat spre obiectele de artă finale, ci, mai degrabă, spre rămășițele de materiale, care, și ele, își capătă existența, pe parcursul producerii sticlei clasice, dar pe măsura finalizării lucrării, sunt inevitabil, înlăturate”, a constatat Tudor Zbârnea.

În context, colaboratorul științific, profesor Rossella Menegazzo de la Universitatea de Arte din Milano, Italia a afirmat că lucrările expuse reprezintă caracterul Japoniei.

”Noi mereu ne simțim atrași de frumusețea exterioară a obiectului, și uităm că frumusețea, de fapt, o percepem ca pe un rezultat al satisfacției interne. În fiecare zi procesăm cantități enorme de informație, ne căutăm ocupație și încercăm necontenit să descifrăm ce este mai important. Dar adevărata capacitate, nu este doar în a identifica utilul”, a precizat autorul fotografiilor, Yuki Seli.

Expoziția va fi deschisă până la 12 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău