Un fost deputat olandez anti-islam explică decizia de a deveni musulman

  • 05 Februarie 2019 14:25
Un fost deputat olandez anti-islam explică decizia de a deveni musulman

Un fost deputat olandez și fostă mână dreaptă a islamofobului Geert Wilders și-a explicat marți decizia de a se converti la islam, dezvăluire care a creat surprindere în Olanda, relatează AFP.

Joram van Klaveren, în vârstă de 40 de ani, a precizat pentru ziarul NRC că și-a schimbat convingerile în timp ce scria o carte despre islam, carte devenită 'o respingere a obiecțiilor pe care le au împotriva acestei religii cei care nu sunt musulmani'.

'Dacă tot ce am scris până acum este adevărat, iar eu cred că este, atunci sunt un musulman de facto', a declarat Van Klaveren, care a anunțat luni pe postul de radio public că s-a convertit la islam la sfârșitul lui octombrie 2018.

Joram van Klaveren a dus timp de șapte ani o luptă înverșunată împotriva islamului în camera inferioară a Parlamentului olandez, ca deputat al partidului lui Wilders, PVV (Partidul Libertății). PVV a pledat pentru interzicerea vălului islamic burka și a minaretelor, afirmând că 'nu vrea islam în Olanda sau vrea cât mai puțin posibil', a menționat cotidianul olandez Algemeen Dagblad (AD).

'Convertirea lui Van Klaveren i-a luat prin surprindere atât pe prietenii săi, cât și pe adversari', a mai consemnat AD.

Joram Van Klaveren a pus capăt colaborării cu Geert Wilders în 2014, după comentariile controversate ale liderului PVV care promisese la un miting electoral 'mai puțini marocani' în Olanda. Wilders a fost găsit vinovat de discriminare, în 2016.

Ulterior, Van Klaveren și-a creat propriul partid anti-islam, 'Pentru Olanda' (VNL), înainte de a se retrage din viața politică, în urma rezultatelor dezamăgitoare de la alegerile legislative din 2017.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău