Un fost ambasador al Republicii Moldova în Turcia va candida la funcția de guvernator al UTA Găgăuzia

  • 23 Martie 2023 10:51
Un fost ambasador al Republicii Moldova în Turcia va candida la funcția de guvernator al UTA Găgăuzia

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Turcia, Dmitri Croitor, va participa la alegerile din UTA Gagauz-Yeri, pentru funcția de guvernator al autonomiei, care vor avea loc la 30 aprilie, transmite MOLDPRES.

Croitor a depus la Comisia electorală regională listele de circumscripție, reușind să adune în 17 localități ale autonomiei peste două mii de semnături. El a declarat că a decis să participe la acest scrutin pentru că are „încredere în Găgăuzia și poporul găgăuz”.

Pentru moment, sunt cunoscuți șapte pretendenți care vor concura pentru fotoliul de guvernator al autonomiei. Este vorba de Nicolai Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Serghei Cimpoieș, Dmitri Croitor, Serghei Cernev și Victor Petrov.

Potrivit Comisiei electorale de la Comrat, în perioada 1-25 martie, sunt recepționate documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în susținerea candidaților la funcția de bașcan, iar între 1 și 21 martie – pentru susținerea candidaților la mandatele de deputat APG pentru circumscripțiile Vulcănești și Cioc-Maidan. Înregistrarea candidaților pentru funcția de șef al autonomiei găgăuze și pentru mandatele de deputat APG se va efectua în perioada 1-30 martie.

De asemenea, CEC de la Comrat a aprobat și modelele mai multor acte electorale pentru scrutinul regional din aprilie. Pentru campania electorală candidații au dreptul să cheltuiască câte 40 de lei per alegător, potrivit gagauzinfo.md.

Guvernatorul (bașcanul) este persoana oficială supremă a Unității Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Bașcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfășoară o dată în patru ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău