Expert constituțional - despre eventuale scenarii după alegerile parlamentare
-
25 Februarie 2019 09:55
În urma alegerilor parlamentare desfășurate ieri, consiliile electorale de circumscripție urmează să prezinte Comisiei Electorale Centrale (CEC) procesele-verbale cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție în termen de 48 de ore după închiderea secțiilor de votare, adică până la 26 februarie inclusiv, informează MOLDPRES.
Ulterior, în termen de cinci zile, adică până la 3 martie curent, CEC urmează să întocmească un proces-verbal care conține în particular date privind numărul de alegători incluși în listele electorale, numărul de alegători care au participat la votare, numărul buletinelor de vot declarate nevalabile, numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral.
Procesul-verbal privind rezultatele votării pe țară va fi expediat ulterior Curții Constituționale, care va avea la dispoziție cinci zile pentru a confirma sau infirma legalitatea alegerilor.
Expertul constituțional Nicolae Osmochescu a declarat pentru agenție că, Curtea Constituțională va examina procesele verbale recepționate și dacă va constata că alegerile s-au desfășurat în conformitate cu legislația și nu au fost încălcări care ar putea influența esențial rezultatele alegerilor, atunci le validează. În cazul în care Înalta Curte va stabili că în procesul de votare au fost încălcări care pot influența esențial rezultatele alegerilor, atunci instanța are opțiunea de a nu valida alegerile. „În acest caz, din nou se declară alegeri nu mai devreme de 60 de zile și nu mai târziu de 90 de zile”, a precizat Osmochescu.
În Republica Moldova s-au desfășurat ieri alegeri parlamentare. După procesarea a 97% din procesele-verbale, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a acumulat 31,36% dintre voturi, Blocul electoral „ACUM” – 26,15%, Partidul Democrat din Moldova – 24,02% și Partidul Politic „Șor” – 8,46%.
Sursa: Moldpres