Un ex-ministru de Externe critică numirea fiicei Zinaidei Greceanîi în funcția de reprezentantă în Uniunea Economică Eurasiatică. Cheltuielile alocate din bugetul de stat pentru această decizie

  • 12 Martie 2020 16:23
Un ex-ministru de Externe critică numirea fiicei Zinaidei Greceanîi în funcția de reprezentantă în Uniunea Economică Eurasiatică. Cheltuielile alocate din bugetul de stat pentru această decizie

Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a criticat guvernarea actuală pentru încercarea de a se apropia de Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA).

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat pe rețelele sociale că, "profitând de faptul că societatea este bulversată de coronavirus, guvernul Dodon a decis să-și bată și mai tare joc de politica externă, care și așa se află în stare de izolare și dezechilibru acut".

"Mă refer aici la tentativele de a atașa simbolic și practic Moldova la Uniunea Eurasiatică: în loc să obțină ridicarea embargoului impus nejustificat asupra țării noastre de către Federația Rusă, în loc să ceară respectarea de către Federația Rusă a acordului de liber schimb cu Moldova, prioritatea Guvernului a fost numirea doamnei Oxana Greceanîi drept reprezentant la Uniunea Eurasiatică (în Comisia economică eurasiatică, care este o structură a UEEA - "I."). Acest act nu se înscrie în prioritățile politicii externe, nici măcar ale guvernului Chicu, și contravine clar însuși numelui de Minister de Externe și Integrare Europeană, pentru că integrarea eurasiatică este în totală contradicție cu misiunea ministerului", susține Popescu.

El s-a întrebat "oare cât va costa bugetul de stat acest gest eurasiatic - probabil peste 5 mii de euro pe lună, dacă ținem cont de salariu și prețul de chirie al unui apartament. Iar dacă vorbim și despre șofer și sediu separat, mai adăugați 4-5 mii de euro pe lună".

"În condițiile în care Guvernul nu are banii și capacitatea de a se ocupa de sănătatea cetățenilor, să te aventurezi în cheltuieli majore doar de dragul unor himere eurasiatice este culmea tupeului. Astfel de costuri pot fi justificate atunci când reprezentanțele noastre diplomatice promovează interesele comerciale și politice ale țării și ale cetățenilor noștri. Dar în condițiile în care avem deja un ambasador la Moscova, care poate discuta și cu autoritățile Federației Ruse, și cu Comisia economică eurasiatică cu sediul la Moscova, nu văd de ce era nevoie de crearea unui astfel de post", a spus el.

Potrivit lui Popescu, "această funcție trebuie anulată".

"Este un moft eurasiatic costisitor, inutil și contrar priorităților declarate de politică externă. Ambasada Republicii Moldova la Moscova are suficiente capacități pentru a interacționa cu autoritățile ruse, dar și cu Comisia eurasiatică, dacă este nevoie. Dacă MAEIE are fonduri în plus, este mult mai util să deschidă vreun consulat suplimentar în SUA, Canada, Franța sau Rusia, acolo unde cetățenii noștri chiar au nevoie de asistență consulară sporită. Iar la modul simbolic - Moldova nu este Eurasia! Moldova este în Europa", a subliniat Nicu Popescu.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău