Un eurodeputat critică puterea de la Chișinău pentru expulzarea cetățenilor turci, acuzând o alianță „Plahotniuc-Dodon cu președintele Turciei”

  • 26 Septembrie 2018 16:40
Un eurodeputat critică puterea de la Chișinău pentru expulzarea cetățenilor turci, acuzând o alianță „Plahotniuc-Dodon cu președintele Turciei”

Uniunea Europeană își pierderea încrederea în posibilitățile R. Moldova de a îndeplini angajamentele asumate în Acordul de Asociere, consideră deputatul Parlamentului European din partea Grupului Stânga Europeană, Helmut Scholz.

Potrivit agenției INFOTAG, în articolul "Tot mai departe de valorile europene" pentru portalul Vocal Europe, oficialul european a menționat că posibilitățile de cooperare și apropiere a R.Moldova și UE se află "sub un mare semn de întrebare, după ce șapte cetățeni turci, profesori la rețeaua de licee "Orizont", doi dintre care au ocupat funcția de director, iar trei locuiau în R. Moldova de peste 20 de ani și erau căsătoriți cu cetățene ale RM, pe 6 septembrie au fost reținuți pe neașteptate, duși de ofițerii SIS la aeroport și, din informațiile din presă, transportați cu o cursă charter pe un aerodrom militar în apropiere de Istanbul".

"Totul a fost făcut în lipsa unei hotărâri judecătorești de deportare, persoanelor reținute nu li s-a permis accesul la avocați, iar rudele au comunicat că toate documentele, inclusiv pașapoartele, au rămas acasă. Aceasta înseamnă că ei au fost deportați ilegal, au fost forțați să treacă granița fără documentele necesare. Serviciile speciale moldovenești au raportat despre expulzarea unor cetățeni ai Turciei, suspectați că ar avea legături cu organizații teroriste și, în paralel, mass-media turcă a comunicat despre operațiunea de succes a serviciilor speciale turcești în strânsă cooperare cu colegii moldoveni, în urma căreia "au fost reținuți și deportați în Turcia reprezentanți ai mișcării FETO (mișcarea GГјlen -"I.")", a remarcat deputatul.

În opinia sa, "deportarea acestor cetățeni nu poate fi numită altfel decât răpire - o încălcare directă a dreptului internațional, iar unii dintre profesorii deportați erau cunoscuți pentru poziția lor critică în ceea ce privește regimul lui Recep Tayyip Erdogan".

"Apropierea politică a autorităților moldovenești - alianța puternică Plahotniuc-Dodon - cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, precum și influența tot mai mare în toate țările din cadrul Parteneriatului Estic a parteneriatului elitelor politice turcești și mediului de afaceri apropiat lui Erdogan, sunt însoțite de diverse încercări ale autorităților de la Ankara de a ajunge la toți cetățenii săi care critică politica actuală a regimului", a spus Scholz.

Potrivit lui, "influența crescândă a elitelor politice ale Turciei în promovarea intereselor sale în regiunea Mării Negre creează un flux semnificativ de noi investiții turcești în Moldova, în special în construcții".

"Un exemplu care a provocat critica publicului este complexul sportiv și de agrement Arena Chișinău, care urmează a fi construit în baza unui parteneriat public-privat cu companii turcești, în conformitate cu garanțiile guvernului moldovean", a menționat politicianul.

În opinia sa, "deportarea ar trebui privită nu doar ca o încercare de a reduce la tăcere politicienii de opoziție turci, ci într-un context geopolitic și geoeconomic mult mai profund".

"Autoritățile RM se pregătesc de vizita apropiată a lui Erdogan în Moldova ca de un eveniment istoric. Împreună cu Dodon, el va participa la deschiderea clădirii președinției (restaurate după evenimentele din 2009 cu sprijinul Turciei - "I."), iar expulzarea profesorilor poate fi privită ca un cadou de bun venit pentru Erdogan înainte de vizita la Chișinău", consideră Scholz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău