Un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter ar distruge jumătate din Chișinău
-
04 Martie 2016 19:01
Peste 40 la sută din imobilele din capitală nu ar rezista la un seism mai mare de 7 grade pe Richter, asemănător celui produs acum 39 de ani în România, pe 04 martie 1977.
Cauza este că imobilele au fost construite până în anii ’60 ai secolului trecut, iar cutremurele din ultima vreme le-au afectat grav structura de rezistență. De această părere sunt mai mulți seismologi și specialiști în construcții, care spun că un cutremur puternic este tot mai probabil în zona Vrancea, seism care ar putea afecta grav și Republica Moldova.
Aproape jumătate din fondul locativ din Republica Moldova nu ar face față unui cutremur mai mare de 7 pe Richter, consideră specialiștii în domeniu. Potrivit directorului Institutului de cercetări științifice în construcții ”INCERCOM”, Anatolie Izbândă, cel mai supuse riscului sunt clădirile construite în perioada anilor 1950-1970, care au pierdut din rigiditatea de altădată, dar și cele construite în anii ’90, din cauza modificărilor aduse de locatari la structura portantă. Situația pare mai bună în cazul blocurilor noi, care au fost construite cu respectarea normelor internaționale în domeniu.
Un cutremur puternic, cu o magnitudine ce ar depăși 7 grade pe scara Richer, ar putea oricând să se producă în Republica Moldova, iar oamenii ar trebui să fie pregătiți pentru acest lucru, consideră directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de științe a Moldovei, Vasile Alcaz. Potrivit acestuia cea mai suspusă riscului este zona de Sud-Vest a țării. În același timp, Vasile Alcaza menționat că data și locul unde s-ar putea produce seismul nu pot prognozate.
„2015 a fost un an cu activitate seismică scăzută ce ridică semne de îngrijorare. Un cutremur puternic este tot mai probabil, existând acea incidență calculată de 25-30 de ani, problema e că nu știe nimeni când anume. Și nu doar unul, pentru că trăim într-o zonă seismică. Plăcile tectonice sunt în interacțiune. Am putea fiinfluențațide cutremurele din alte zone, dar nu e o legătură determinantă. Dar vreau să vă spun că nu cutremurul în sine este periculos, ci clădirile care cad”, a constatat Vasile Alcaz.
Șeful Centrului de Seismologie din Republica Moldova, Ion Ilieș ne recomandă să evităm panica, să ne poziționăm ghemuiți lângă obiectele masive din încăpere și să părăsim imobilul de îndată ce se încheie replica principală.
„Trebuie să ocupăm o poziție cât mai departe de ferestre, lângă obiecte grele, sau în cel mai rău caz sub tocul ușii, dacă peretele este unul de rezistență. Trebuie să ne acoperim ochii și gura cu mâinile pentru a nu inhala praf. Urmează să ne păstrăm calmul și la prima posibilitate să părăsim locuința, nu înainte de a debranșa conducta de gaz, cele de apă potabilă dar și de a deconecta toate aparatele consumatoare de energie electrică”, a precizat Ion Ilieș.
Anual în zona Vrancea se produc circa 150 de cutremure, doar 5 dintre ele fiind resimțite și în Republica Moldova. Amintim că în secolul trecut, în Republica Moldova au fost resimțite trei cutremure puternice, cu epicentrul în zona Vrancea: în anul 1949, 1977, dar și 1986.