Un curs de drepturi ale omului va fi predat în școlile din Republica Moldova

  • 09 Februarie 2015 15:19
Un curs de drepturi ale omului va fi predat în școlile din Republica Moldova

Un curs opțional de drepturi ale omului va fi predat în școlile din Republica Moldova, începând cu următorul an didactic.

Decizia a fost aprobată recent de Consiliul Național pentru Curriculum, la inițiativa organizației Amnesty International Moldova. Cursul va putea fi studiat timp de doi ani, în clasele a opta și a noua, iar pedagogii interesați să predea această nouă disciplină vor putea participa în această vară la trening-uri organizate de Amnesty Moldova. 

Cursul va fi compus din 4 module: ”Ce însemnă drepturile Omului?”, ”Sunt copil și am drepturi”, ”Egalitate și Diversitate” și ”Educație pentru dezvoltare durabilă”, în cadrul cărora vor fi explicate principiile pe care se bazează drepturile omului. Această disciplină este importantă pentru dezvoltarea abilităților elevilor de a recunoaște un caz de încălcare a drepturilor lor și ale celor din jur, a subliniat Violeta Terguță, coordonatorul programului Educație pentru Drepturile Omului, din cadrul Amnesty International Moldova.

Ne dorim un comportament relevant într-o societate democratică, iar acest comportament relevant, serios, responsabil începe încă din copilărie. Dacă tu ai un drept, cel care este alături de tine are exact același drept, a declarat Violeta Terguță.

Elevii din capitală spun că un asemenea curs este necesar pentru a înțelege atât drepturile, cât și obligațiile pe care le au.

Aș vrea să-mi cunosc drepturile și dacă ele vor fi încălcate, să le apăr. Copii au dreptul la familie, la nume, la învățătură, la odihnă.

Iată, în capitală – da, dar știu că în zonele rurale nu prea sunt respectate drepturile. Însă cred că trebuie completate cursurile și cu obligațiile copiilor, nu numai cu drepturile. Profesoara de istorie spune mereu că drepturile tale sunt drepturi până când nu încalcă legea.

Cursul de Educație pentru Drepturile Omului a fost predat, cu titlu de proiect-pilot, în 21 de școli din republică, în anul de studii 2013-2014, iar rezultatele sunt îmbucurătoare, potrivit Valentinei Chicu, șefa direcție de Învățământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educației.

”Odată cu selectarea cursului respectiv, ne așteptăm ca fiecare copil să decidă pentru sine cum va obține ca cei din jur, inclusiv sistemele, organizațiile, să se implice în respectarea drepturilor lui. Un comportament corect față de semeni, față de mediu înconjurător este foarte important pentru noi, pentru toți”, ca și societate, a declarat Valentinei Chicu.

Cursul „Educație pentru Drepturile Omului” și setul educațional ce conține Manualul pentru elevi și Ghidul Profesorului au fost elaborate de Amnesty International Moldova.

Disciplina va putea fi predată de pedagogi de diferite specializări, care vor participa la instruirile organizate de Amnesty Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău