Un convoi de 40 de vehicule cu materiale pentru salvatorii ucraineni va pleca din Franța spre granița româno-ucraineană

  • 14 Aprilie 2022 20:00
Un convoi de 40 de vehicule cu materiale pentru salvatorii ucraineni va pleca din Franța spre granița româno-ucraineană

Un convoi de 40 de vehicule încărcate cu 50 de tone de material pentru serviciile urgență va pleca vineri dimineața din Franța către frontiera dintre România și Ucraina, unde aceste echipamente vor fi predate salvatorilor ucraineni, a anunțat joi Protecția civilă franceză, relatează AFP.

O sută de pompieri vor conduce 12 vehicule pentru stingerea incendiilor și 12 vehicule de salvare a persoanelor, a detaliat purtătorul de cuvânt al Protecției civile, comandantul Alexandre Jouassard, în cadrul unui briefing de presă de pe platforma logistică a aeroportului Roissy-Charles de Gaulle, de unde va pleca convoiul, scrie Agerpres.

Aproape 50 de tone de material, în special instrumente pentru localizarea victimelor în dărâmături, perne pneumatice sau material de luptă împotriva incendiilor de hidrocarburi, vor fi predate protecției civile ucrainene.

Materialul pentru a-i localiza pe răniți, dezvoltat de compania franceză Scorpe, "este adaptat la ceea ce se întâmplă în Ucraina", a explicat Alexandre Jouassard. "Atunci când avea loc un bombardament cu prăbușire, imediat echipele puteau ajunge în aceste zone, numai că ele aveau frustrarea că nu puteau găsi victimele", a adăugat el.

Este vorba despre un al doilea convoi, după cel plecat în martie, al Protecției civile, în coordonare cu centrul de gestionare a crizelor din cadrul Ministerului de Interne (CDCS) și în legătură cu omologii lor europeni și ucraineni.

Sosirea convoiului în hub-ul umanitar de la Suceava, la frontiera româno-ucraineană, este prevăzută să aibă loc pe 18 aprilie, după o călătorie de 2.500 km prin cinci țări.

"Materialul va permite reconstituirea stocurilor serviciilor protecției civile ucrainene în regiunile bombardate de ruși", a declarat pentru AFP directorul adjunct al CDCS, Alexis Le Cour Grandmaison.

Un număr total de "29 de pompieri ucraineni au murit în incendii, zeci de unități au fost în întregime sau parțial distruse" și 300 de vehicule au fost distruse sau avariate de armata rusă, a precizat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău