Un cargou încărcat cu uree care a eșuat pe țărmul bulgar al Mării Negre s-a scufundat

  • 13 Octombrie 15:15
Un cargou încărcat cu uree care a eșuat pe țărmul bulgar al Mării Negre s-a scufundat

O navă cargo sub pavilion turcesc care a eșuat pe 20 septembrie în partea de nord a coastei bulgare a Mării Negre s-a scufundat la țărm, relatează miercuri Euractiv și Novinite, citate de Agerpres.

Nava ''Vera Su'' are o încărcătură de 3.000 de tone de uree, ceea ce ar putea provoca o catastrofă ecologică în Rezervația Naturală Kaliakra, unde se găsesc numeroase specii marine și de păsări protejate.

''Compartimentul motoarelor navei cargo este inundat. Sunt găuri în carena vasului. Nava nu mai poate fi salvată, doar să se încerce evacuarea încărcăturii'', a declarat directorul executiv al Administrației Maritime bulgare, Ventsislav Ivanov.

Mai devreme în cursul zilei de miercuri nava a fost inspectată de scafandri, care au constatat că ea este imobilizată pe un banc de nisip, cu șanse mici de a mai putea fi mișcată.

Autoritățile bulgare speră să poată pătrunde în compartimentul cargo pentru a evacua ureea, dar operațiunea este îngreunată de condițiile meteo. Conform experților, operațiunea de evacuare nu ar putea începe mai devreme de 1 noiembrie.

Cargoul Vera Su a eșuat pe țărmul stâncos pe 20 septembrie, în condiții de vreme bună. Versiunea procuraturii bulgare este că marinarul aflat la manșă a adormit. Însă în pofida riscurilor ecologice, autoritățile bulgare au întârziat evacuarea încărcăturii.

ONG-ul Greenpeace și-a exprimat revolta față de neglijență autorităților bulgare și a avertizat asupra posibilelor consecințe ireversibile asupra mediului.

Dacă este eliberată în apă în cantități mari, ureea (un îngrășământ chimic) provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, cu efecte toxice asupra faunei marine, inclusiv pentru păsări. Acumularea sa poate fi un pericol și pentru om prin consumul de pește sau fructe de mare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
6,54
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Wed
3
Thu
4
Fri
9
Sat
8
Sun
11

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău