Un bărbat s-a înecat în raionul Ialoveni. IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală
-
07 Iulie 14:05
Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 6 iulie 2024, către ora 13:59, în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni. Potrivit informațiilor recepționate bărbatul a intrat în apă și nu a mai ieșit, transmite IGSU.
La fața locului au intervenit scafandrierii IGSU care au efectuat lucrări de căutare, dar fără nici un rezultat.
În dimineața zilei de 7 iulie salvatorii au continuat căutările subacvatice, astfel către ora 9:30 a fost depistat și extras la mal cadavrul persoanei, un bărbat în vârstă de 53 de ani. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.
În acest context, IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu prudență maximă regulile de siguranță în timpul scăldatului și aflării pe malurile bazinelor acvatice.
Astfel, angajații IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală cu scopul sensibilizării populației la capitolul respectării regulilor de siguranță la scăldat.
În vederea evitării cazurilor tragice, specialiștii instituției vin cu recomandări pentru cetățeni pe malurile râurilor și lacurilor, precum și zonele de agrement din toate raioanele țării. O atenție majoră se acordă organizării și desfășurării măsurilor de profilaxie în zilele de odihnă, atunci când mai multe persoane optează pentru petrecerea timpului liber în preajma bazinelor acvatice.
Astfel, în perioada 6-7 iulie 2024, specialiștii IGSU continuă activitatea de prevenire în raioanele Cahul, Bălți, Criuleni, Anenii Noi, Strășeni, Rîșcani, Sângerei, Fălești, Ștefan Vodă, Briceni, municipiul Chișinău ș.a.
Angajații IGSU comunică persoanelor despre necesitatea respectării regulilor de siguranță la scăldat.
Majoritatea cazurilor de înec au fost înregistrate în bazinele acvatice care nu sunt destinate înotului sau agrementului acvatic și nu sunt supravegheate de servicii abilitate de salvare.
În acest sens, oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri sigure, amenajate cu stații de salvare. Înainte de a pleca la înot sau la piscină, trebuie să fie verificată prognoza meteorologică, iar în cazul dacă se așteaptă condiții meteorologice nefavorabile sau furtuni, persoanele trebuie să evite intrarea în apă.
De asemenea, nu se permite scăldatul seara târziu, dar și îndeosebi pe timp de noapte. De asemenea este interzisă trecerea pistelor instalate în locurile destinate pentru înot.
Persoanele care nu au abilități de înot sunt rugate să nu se scalde de unii singuri și să nu intre în apă mai sus de brâu. Mai mult, specialiștii avertizează că scăldatul cu saltele cu aer, colace din cauciuc, scânduri pot duce la incidente pe apă.
În perioada caniculară, intrarea în apă, după expunerea îndelungată la razele solare poate provoca riscul înecului. Dacă intrăm brusc în apă, după ce ne-am expus mult timp la soare, organismul poate suferi un șoc termic cu consecințe fatale.
De asemenea, scăldatul sub efectul alcoolului este strict interzis, fiindcă sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.
Potrivit specialiștilor, copiii trebuie să fie monitorizați permanent, în special în perioada vacanței, dar și în timpul aflării pe malurile corpurilor bazinelor acvatice.
Minorii trebuie să fie monitorizați permanent, iar jocul acestora în apă și aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice trebuie să fie strict evitat.
Activitățile de prevenire a înecurilor va continua pe parcursul perioadei estivale în toate raioanele țării.