Un bărbat a fost condamnat pentru organizarea migrației ilegale. Pretindea că ajută refugiați din Ucraina

  • 09 Aprilie 10:53
Un bărbat a fost condamnat pentru organizarea migrației ilegale. Pretindea că ajută refugiați din Ucraina

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul „Sud”, anunță condamnarea unui bărbat din Basarabeasca pentru faptul că urma să întâmpine patru ucraineni la hotar, care au intrat în Moldova ilegal.

Aceștia au fost ajutați, în martie 2022, să ocolească punctul de trecere a frontierei de către alți membri ai grupului infracțional. Totuși, aceștia au fost „întâlniți” de angajații Poliției de Frontieră, care l-au depistat și pe bărbatul în cauză în vârstă de 37 de ani, care venise cu mașina, să-i preia de la hotar, în regiunea Taracliei. Acesta a declarat că ar fi acționat la sugestia soției sale aflate în Ucraina, ca  „să ajute refugiații din Ucraina” (în condițiile în care acesta declara că ar fi consimțit și concubina lui din Moldova). Contrar spuselor acestuia, însă, bărbații din Ucraina, cu vârste cuprinse între 24 și 50 de ani, au declarat oamenilor legii că au plătit membrilor grupului infracțional câte $1.700 pentru tranzitarea ilegală a Moldovei. Declarațiilor acestora se adaugă depozițiile martorilor și alte probe anexate la dosare.

Prin urmare, Judecătoria Cahul l-a condamnat pe învinuit la ispășirea pedepsei prin stabilirea unui termen de probațiune de 4 ani. Suplimentar, acesta va achita și contravaloarea mașinii folosite pentru tentativa de comitere a infracțiunii, de peste 30.000 lei. Totuși, procurorii PCCOCS, oficiul „Sud” vor contesta sentința la Curtea de Apel Cahul, așa cum inițial acuzatorii de stat au solicitat condamnarea inculpatului la 5 ani de închisoare, cu executare reală. Iar până la o hotărâre judecătorească definitivă, bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției.

Menționăm că începând din 2022 bărbatul a fost condamnat prin patru sentințe ale Judecătoriei Cimișlia, pentru traversarea ilegală a frontierei, furt, precum și de două ori pentru conducerea mașinii în stare de ebrietate avansată. Totuși, acesta nu a ispășit pedepse cu închisoarea, ci i-a fost doar aplicată amendă sau muncă neremunerată ori pedeapsa i-a fost suspendată. Mai mult decât atât, acum aceeași judecătorie examinează împotriva acestuia un alt dosar de viol în privința unui copil. Prin urmare, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) consideră necesară contestarea hotărârea Judecătoriei Cahul, în vederea aplicării cu pedeapsa cu închisoarea în privința acestuia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
26,24
Nori împrăștiați
Umiditate:65 %
Vint:4,63 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău