Un antidepresiv și-a dovedit eficiența, în laborator, la vindecarea articulațiilor osteoartritice (studiu)

  • 12 Februarie 2021 19:15
Un antidepresiv și-a dovedit eficiența, în laborator, la vindecarea articulațiilor osteoartritice (studiu)

Osteoartrita este o boală degenerativă ce conduce la uzarea treptată a cartilajul articular și provoacă dureri acute bolnavilor, de aceea oamenii de știință se află în căutarea unor potențiale remedii. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, Statele Unite, și-au îndreptat în acest sens atenția către un medicament antidepresiv aprobat, despre care au descoperit că intervine în șirul de evenimente ce conduc la apariția acestei afecțiuni, stopând progresul bolii și chiar susținând regenerarea cartilajului, relatează New Atlas, preluat de Agerpres.

Descoperirea, care ar putea conduce la primul tratament pentru osteoartrită, se concentrează pe o enzimă numită receptor kinază 2 cuplat cu proteina G (GRK2). Echipa de la Penn State a stabilit prin intermediul cercetărilor anterioare că activitatea acestei enzime joacă un rol esențial în modul în care celulele proliferează în bolile cardiace și renale, care prezintă unele paralele cu cel în care dezvoltarea patologică a celulelor cartilajului duce la osteoartrită. Oamenii de știință numesc acest proces hipertrofie condrocitară, însă nu au reușit să identifice motivele care stau la baza acestuia.

Este posibil ca cercetătorii e la Penn State să fi găsit acum un răspuns. Ei au început prin analizarea activității GRK2 la pacienții suferinzi de osteoartrită sau leziuni articulare acute și au observat niveluri ridicate ale enzimei în celulele cartilajului, sau condrocite. S-a constatat că acest lucru joacă un rol central în deteriorarea cartilajului, determinând în mod eronat celulele să distrugă cartilajul înconjurător în loc să îl mențină sănătos.

"Cu alte cuvinte, celulele primesc un semnal defectuos, de a distruge cartilajul", a explicat Fadia Kamal, profesor-asistent de ortopedie și reabilitare la Colegiul de Medicină din cadrul universității.

În continuare, cercetătorii au conceput șoareci cărora le lipsea gena pentru GRK2 în celulele cartilajului și au constatat că acest lucru a prevenit hipertrofia condrocitelor, a stopat progresia osteoartritei și chiar a favorizat regenerarea cartilajului. Într-un alt experiment, cercetătorii au tratat șoarecii cu un antidepresiv aprobat de Agenția pentru medicamente (FDA) a Statelor Unite, numit paroxetină, despre care se cunoaște că este totodată un inhibitor al GRK2. Acesta a avut același efect.

"Am constatat că paroxetina ar putea readuce celulele cartilajului la o stare normală și ar putea conserva suprafața cartilajului", a spus Kamal.

Experimentele ulterioare asupra cartilajului osteoartritic cultivat, recoltat de la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale de înlocuire a genunchiului au demonstrat din nou că paroxetina ar putea stopa hipertrofia condrocitelor și degradarea cartilajului.

Pe baza acestor rezultate considerate promițătoare, oamenii de știință americani speră să obțină în curând aprobarea de la FDA pentru studii clinice.

"Dacă acest studiu funcționează, vom fi găsit o nouă soluție la o problemă veche privind uzura articulațiilor din corp din cauza distrugerii și pierderii cartilajului", a afirmat Kamal.

"Sperăm să intervenim cu acest tratament care modifică boala în beneficiul pacienților noștri", a adăugat cercetătoarea.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Science Translational Medicine.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău