Un an de pandemie | DW și Deschide.md: Vom ajunge ca Italia în 2020 și geopolitica vaccinurilor (Revista Presei)
-
08 Martie 2021 09:36
Revista presei - 8 martie 2021.
Presa de la Chișinău face o retrospectiva unui an pandemic, în condițiile în care acum un an în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de COVID-19.
„Ce avem după un an pandemic” se întreabă Iulian Ciocan într-un articol pentru Europa Liberă. Autorul opinează că acest an a fost unul plin de frustrări și drame și i se creează impresia că autoritățile nu știu ce să facă, iar cetățenii sunt iresponsabili și încearcă să sfideze carantina. „Iar senzația că suntem lăsați în voia sorții e accentuată de numărul tot mai mare de infectați și morți, de haosul din spitalele arhipline, de sfidarea șmecherească sau stupidă a normelor sanitare”, scrie Iulian Ciocan.
DW titrează „Noile tulpini SARS-COV-2 atacă Moldova, sistemul de sănătate cedează”. Spitalele din Moldova sunt arhipline cu pacienți infectați cu noul coronavirus, ambulanțele nu mai au unde transporta pacienții, iar numărul celor infectați crește dramatic. Medicul Angela Paraschiv, șefa Catedrei de epidemiologie a Universității de Medicină din Chișinău, are prognoze puțin optimiste și citată de DW spune că „vom ajunge ca Italia în 2020, când vom fi nevoiți să alegem pe care pacient îl internăm și pe care nu”. În același articol, medicul spune că sunt pacienți cu o saturație de oxigen foarte redusă, iar ambulanțele nu mai vin, pentru că nu mai au unde îi duce. „Locuri în spitale nu mai sunt”.
Iulian Chifu scrie pentru deschide.md despre geopolitica vaccinurilor: „Geopolitica vaccinurilor: capacitatea economică și prestigiul în pandemie”. El opinează că „Oricine poate să vadă, fără nici o urmă de partizanat, cine e cu adevărat prietenul Republicii Moldova, al cetățenilor săi – nu al majorității de strânsură din Parlament – indiferent de etnie și de opțiunile politice ale cetățenilor Republicii Moldova, odată ce distribuția se face de către Chișinău pe baza opțiunilor proprii și a priorităților conforme cu cele ale OMS, cum a cerut-o România să se facă”. Autorul spune că ar trebui să ne amintim și cine subminează viața și sănătatea oamenilor prin dezinformare și subminarea campaniei de vaccinare, cu referire la refuzul inițial al medicilor din Comrat de a primi vaccinurile oferite de România, după explozia de ură susținută de valurile de troli ruși și ecourile lor pro-ruse de la Chișinău.
Cine este politicianul cu prestigiu care poate aduce și antrena fonduri, sprijin pentru ieșirea din pandemie și relansarea economică a Republicii Moldova, după anticipate, cum și-o dorește Maia Sandu. Și cine subminează viața și sănătatea oamenilor prin dezinformare și subminarea campaniei de vaccinare, vezi refuzul inițial al medicilor din Comrat de a primi vaccinurile oferite de România, după explozia de ură susținută de valurile de troli ruși și ecourile lor pro-ruse de la Chișinău.
Ziarul de Gardă publică o opinie a unu jurnalist de la DW, care aduce în discuție importanța pașaportului de vaccinare. El amintește de dezbaterea îndelungă din cadrul Uniunii Europene privind un pașaport de vaccinare. Bernd Riegert, corespondent DW la Bruxelles spune că „Trebuie să fim mai rapizi decât virusul și să luăm deciziile corecte înaintea următorului val de infectări”. Autorul vorbește despre companiile aeriene care decid că doar persoanele vaccinate să poată călători cu avionul. „De altfel, o astfel de condiție nu este ceva nou, nu este discriminatorie și nu este imorală. De multă vreme nu pot călători în anumite țări decât persoanele vaccinate împotriva febrei galbene”.
Nici justiția nu este dată uitării în aceste zile. IPN îl citează pe procurorul general Alexandr Stoianoglo care susține că în spatele agitației privind demiterea sa ar sta bandiții care s-au speriat de evoluția pe dosarul miliardului. Într-o emisiune de la RTR Moldova, procurorul general face referire la oamenii din sferele de influență ale luiIlan Șor și Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui Stoianoglo, cei doi s-ar fi speriat de progresele realizate de oamenii legii în dosarul furtului miliardului și-și doresc eliberarea sa din funcția de procuror general. Există informații că demiterea lui Stoianoglo ar fi discutată, în prezent, de către Consiliul Superior al Procurorilor.
Rămânem tot la justiție. Jurnal.md face referire la o declarație a directorului Amnesty International, care susține că Guvernul Republicii Moldova nu a făcut nimic pentru a implementa decizia CtEDO în cazul profesorilor turci.
„Autoritățile țării trebuie încă să îi expună pe deplin pe toți cei responsabili de predarea lor sau să ofere un remediu eficient membrilor personalului liceului turc Orizont, care au fost transferați în secret și ilegal în Turcia, unde au fost arestați imediat. Mai mult decât atât, din câte vedem, există puține lucruri care garantează că încălcările similare ale drepturilor omului nu vor avea loc în viitor”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, citată de jurnal.md.