Un an de la anunțul primului deces de către autoritățile chineze din cauza unui virus necunoscut

  • 11 Ianuarie 2021 10:10
Un an de la anunțul primului deces de către autoritățile chineze din cauza unui virus necunoscut

Împlinirea unui an de la primul deces anunțat oficial de către autoritățile chineze din cauza unui virus misterios a trecut neobservată luni la Wuhan, în timp ce China încearcă să-și schimbe imaginea de epicentru al COVID-19, comentează France Presse, citată de Agerpres.

La 11 ianuarie 2020, China a anunțat primul deces cauzat de un virus necunoscut pe care îl înregistrase cu două zile înainte în Wuhan, oraș cu 11 milioane de locuitori.

La Wuhan, ca și în alte zone din China, pandemia a fost în mare măsură luată sub control în primăvara trecută, iar bilanțul de decese rămânea oficial la nivelul de 4.634 de morți la mijlocul lunii mai.

În acest oraș din centrul țării, primul plasat în carantină din 23 ianuarie 2020, locuitorii și-au continuat în mod obișnuit activitățile luni dimineață, în timp ce mass-media regimului comunist au trecut sub tăcere evenimentul, notează AFP.

"Wuhan este cel mai sigur oraș din China și chiar din lume acum", susține Xiong Liansheng, în vârsta de 60 de ani, într-un parc unde pensionarii dansează sau își fac exercițiile de dimineață, unii cu măști pe față.

 


Foto: (C) ROMAN PILIPEY/EPA



"Locuitorii sunt foarte conștienți de măsurile preventive. Chiar și nepotul meu poartă o mască când iese din casă și are numai doi ani", adaugă Xiong.

China a fost criticata pentru reacția sa inițială la epidemie. Medicii din Wuhan care au alertat în legătură cu existenței virusului SARS-CoV-2 au fost acuzați de poliție de răspândirea de zvonuri.

Numele primei victime cunoscute nu a fost niciodată făcută publică. Se știe doar că este un bărbat de 61 de ani, care frecventa piața de animale vii din Huanan pentru a-și face cumpărăturile.

Această piață, considerată ca fiind primul focar major al epidemiei, a fost închisă la 1 ianuarie 2020. Aici erau comercializate animale vii sălbatice, considerate ca transmițători posibili ai virusului la om.

Luni, piața era închisă, fiind împrejmuită cu un gard lung. Guvernul chinez nu a autorizat experți independenți să cerceteze locul, iar o misiune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care urma să vină în China săptămâna trecută a fost nevoită să-și amâne vizita sine die.

Mai la nord, China s-a confruntat în ultimele zile cu o revenire epidemică limitată în Hebei, provincia limitrofă Beijingului. Aproximativ 100 de contaminări au fost anunțate acolo luni pentru ultimele 24 de ore, cea mai mare cifră la nivel național din iulie. Circa 18 milioane de locuitori din două mari municipalități nu au voie să părăsească limitele municipiilor lor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău