Un american născut la Ierusalim obține primul pașaportul cu mențiunea 'Israel' la locul de naștere

  • 30 Octombrie 2020 16:02
Un american născut la Ierusalim obține primul pașaportul cu mențiunea 'Israel' la locul de naștere

Un american născut la Ierusalim a primit vineri în premieră un pașaport american menționând "Israelul" ca loc de naștere, cel mai recent gest al administrației Trump în favoarea statului Israel cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

Până acum, consensul internațional făcea ca statutul Ierusalimului să rămână nedeterminat pe documentele oficiale.

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa "unificată și indivizibilă". Dar comunitatea internațională nu recunoaște anexarea părții estice ocupate a orașului, unde palestinienii vor să fie capitala statului la care aspiră.

Joi, șeful diplomației americane Mike Pompeo a anunțat că solicitanții de pașapoarte pot alege acum "Ierusalimul" sau "Israelul" ca loc de naștere pe documentele lor consulare, alegerea implicită rămânând "Ierusalim".

Vineri dimineață, un tânăr american de 18 ani, născut în Orașul Sfânt, și-a primit pașaportul cu "Israel" ca loc de naștere, în cadrul unei scurte ceremonii la ambasada americană din Ierusalim.

"Menachem (...) a așteptat mult timp acest moment. Astăzi îi spunem lui Menachem Zivitofsky: aveți o țară de naștere, statul Israel", a declarat ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, înmânându-i documentul.

"Sunt onorat să primesc acest pașaport", a răspuns tânărul.

Această măsură simbolică, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, este ultima dintr-o serie de decizii favorabile Israelului inițiate de președintele american Donald Trump, care aspiră la un al doilea mandat.

Cea mai spectaculoasă a fost recunoașterea unilaterală a Ierusalimului drept capitala Israelului, ceea ce a provocat o ruptură cu palestinienii. În urma acestei măsuri, președintele american a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Aceste măsuri au fost salutate în mare parte de dreapta creștină evanghelică americană, una dintre bazele electorale care au contribuit la victoria surpriză a miliardarului republican în 2016, notează AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău