Un alt bancher din Rusia a fost condamnat în dosarul Laundromat

  • 22 Iunie 2023 10:09
Un alt bancher din Rusia a fost condamnat în dosarul Laundromat

Tribunalul Savelovsky din Moscova l-a condamnat pe bancherul Augustin Morales-Escomilla la 11 ani într-o colonie cu regim strict, pentru infracțiunea de scoatere ilicită a peste 1,6 miliarde de ruble din Rusia, anunță Procuratura Generală a Federației Ruse.

„Instanța, fiind de acord cu poziția procurorului, l-a găsit vinovat de presupusa infracțiune pe Morales-Escomilla. Acesta a fost condamnat la 11 ani de închisoare cu o pedeapsă într-o colonie corecțională cu regim strict, cu amendă de 1 milion de ruble și cu restrângerea libertății pentru o perioadă de 1 an”, precizează procuratura, potrivit mold-street.

A depus mărturii contra altora, dar a primit 11 ani închisoare

Morales-Escomilla a fost găsit vinovat de conducerea unei subdiviziuni structurale a unei comunități criminale, săvârșirea de tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină în conturi nerezidente folosind documente false.

Instanța a stabilit că Augustin Morales-Escomilla, în 2013, era proprietarul real al Smartbank, care a fost implicată în celebra schemă Laundromatul rusesc.

„Acționând ca parte a unei comunități criminale sub conducerea lui Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Alexander Korkin, împreună cu Elena Platon, Alexei Sobolev, Lev Pakhomov, au efectuat operațiuni valutare pentru a transfera fonduri în valută străină din conturile creditului specificat... la conturile bancare ale unui nerezident – SA Moldindconbank”, afirmă procuratura.

Instituția menționează că, pe parcursul anchetei, cu Morales-Escomilla a fost încheiat un acord de cooperare preliminară, în temeiul căreia acesta și-a îndeplinit obligațiile în totalitate.

Cu toate acestea, el practic a fost înșelat și nu a beneficiat de o reducere a pedepsei până la 7 ani de închisoare, cum i-ar fi promis procurorii, scrie presa de la Moscova.

Totodată, se menționează că el ar fi fost „un martor de serviciu” în diferite procese ale unor persoane condamnate pentru participarea la schema Laundromat. În schimb, în umbră ar fi rămas persoane influente din Rusia, care de fapt au fost clienții principali ai schemei.

„Morales este un bancher foarte informat. Nu doar că a comunicat personal cu clienții Laundromat-ului, pe care FSB și Ministerul Afacerilor Interne (din Rusia n.r.) nu îi vor atrage. Morales, fiind mâna dreaptă a bancherului Piotr Ciuvilin, a fost implicat și în gestionarea fluxurilor financiare din Cecenia. Și în fiecare an, până la 5 octombrie, cumpăra aur în lingouri și monede, în valoare de 500 de milioane de ruble. Comorile erau puse într-un cufăr și oferite cadou de ziua lui Kadyrov (Ramazan, liderul cecen n.r)”, scrie portalul kompromat1.pro.

Au fost spălate 22 miliarde de dolari

Procurorii anticorupție din Moldova afirmă că,„în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distinct, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state”.

Procuratura susține că „această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor”, realizată prin sistemului bancar și judiciar din Moldova, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Rusia și Letonia și în cadrul căreia a fost „realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă”, în sumă totală de circa 22 miliarde de dolari.

Anterior, Veaceslav Platon a declarat că miliardele de dolari transferate prin schema Laundromat în perioada 2010-2014, din Rusia în Occident, prin intermediul sistemului judecătoresc din Moldova și Moldindconbank, a fost o retragere de capital și nu o spălare de bani murdari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău