Un agent economic acuză mai mulți funcționari ai primăriei Chișinău că l-au impus să diminueze valoarea unui contract cu 3 milioane de lei și că de nouă luni Primăria nu-i plătește peste 20 de milioane de lei (Revista presei)

  • 21 Septembrie 2023 09:23
Un agent economic acuză mai mulți funcționari ai primăriei Chișinău că l-au impus să diminueze valoarea unui contract cu 3 milioane de lei și că de nouă luni Primăria nu-i plătește peste 20 de milioane de lei (Revista presei)

Trupele rusești să plece din R. Moldova! – Deschide.md reține apelul președintei Maia Sandu de la tribuna ONU. În discursul rostit la cea de-a 78 sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a făcut un apel către comunitatea internațională pentru retragere trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul țării. Maia Sandu a dat asigurări că angajamentul autorităților de la Chișinău de soluționare pașnică a conflictului transnistrean rămâne „ferm”. Președinta a făcut și un apel către Comisia Europeană și statele membre UE să susțină R. Moldova în parcursul său de integrare europeană.

Aderarea la UE este singura cale de a ne proteja libertatea, a subliniat Maia Sandu în discursul de la tribuna Adunării Generale a ONU, citată de Realitatea. „Aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația. Acest lucru va demonstra totodată angajamentul Uniunii pentru pace – însuși motivul pentru care UE a fost construită. În ceea ce privește aderarea la UE, suntem adepți ai unui proces echitabil și bazat pe merite, iar noi am continuat să ne facem, conștiincioși, tema pentru acasă”, a spus șefa statului.

Europa Liberă se interesează „Cum să negocieze R. Moldova cu UE pentru a nu rata aderarea în 2030. R. Moldova poate negocia cu UE mai rapid decât Ucraina și este „foarte realist” să obțină aderarea până în 2030. Este prognoza lui Răzvan Cotovelea, unul din foștii negociatorii ai României sosit la Chișinău în fruntea unui grup de experți pentru a instrui diplomații moldoveni. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Cotovelea care este actualmente conferențiar universitar a spus că recomandă autorităților moldovene să înceapă negocierile de aderare cu cele mai ușoare capitole, atunci când Republica Moldova va primi o asemenea invitație la negocieri din partea Uniunii Europene. El consideră dificile în primul rând capitole care solicită concursul regiunii transnistrene, inclusiv mediul, agricultura sau dezvoltarea. Având statut de țară candidată din iunie 2022, R. Moldova se află în așteptarea unui raport al Comisiei Europene, care trebuie să spună țărilor membre ale UE dacă negocierile pot fi deschise și când. R. Moldova are tradusă toată legislația europeană în limba română. „Nu mai trebuie să mai pierdeți doi ani și jumătate cât i-a trebuit României să traducă toată legislația europeană în limba română”, a spus expertul. Experiența României în negocierile de aderare la UE „poate fi pusă la dispoziția Guvernului de la Chișinău, ceea ce va reduce foarte mult perioadele de timp” destinate aderării, scrie Europa Liberă.

În Ziarul de Gardă citiți „Ce au promis și ce au făcut primarii celor mai mari orașe din R. Moldova – realizări și eșecuri înainte de alegerile locale generale” și veți afla „în ce măsură și-au respectat promisiunile patru primari ai celor mai mari orașe ale țării – Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni”.

Ziarul de Gardă scrie și despre cazul unui agent economic care acuză mai mulți funcționari ai Primăriei Chișinău că l-au impus să diminueze valoarea unui contract cu 3 milioane de lei și că de nouă luni Primăria nu-i plătește peste 20 de milioane de lei. „Zeci de utilaje multifuncționale cu accesorii pentru deszăpezire, cosit, măturat sau spălat străzile, în valoare de circa 24 milioane de lei, sunt depozitate de la sfârșitul anului 2022 într-un depozit al Î.M. „Asociația de Gospodărie a Spațiilor Verzi”. Tot de atunci, agentul economic își cere de la municipalitate banii pentru tehnica livrată, dar fără succes”.

Jurnal.md revine la criza de curse aeriene: Ministrul Infrastructurii spune la Jurnal TV când vom avea mai multe zboruri de pe Aeroportul Chișinău. La sfârșitul lunii octombrie, se va ști exact dacă compania aeriană germană low-cost Eurowings va efectua zboruri din Chișinău. În primăvara anului 2024, vom avea mai multe companii aeriene care vor efectua zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV. La Aeroportul Chișinău sunt două probleme pe care autoritățile trebuie să le rezolve, potrivit ministrului. „Prima este să atragem cât mai multe companii aeriene care să efectueze zboruri din Chișinău, în mod special ne dorim să avem companii low-cost. Lucrăm la acest capitol...”, a declarat Andrei Spânu. Cea de-a doua problemă, potrivit lui Spânu, este construirea unui nou terminal, întrucât cel care există mai poate asigura un minim de confort pentru transportul aerian „de maxim trei ani”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău