Un accident intenționat la stațiile nucleare ar putea fi mai periculos decât aplicarea armei nucleare tactice, expert

  • 26 Ianuarie 2023 19:00
Un accident intenționat la stațiile nucleare ar putea fi mai periculos decât aplicarea armei nucleare tactice, expert

Un accident intenționat la stațiile nucleare, ar putea fi mai periculos decât aplicarea armei nucleare tactice, spune Ion Apostol, colonel medic în rezervă, ex-director al Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, expert internațional al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în urgentele nucleare și radiologice, în cadrul unei dezbateri organizate de IPN.

„Rusia este unul dintre statele care are o întreagă industrie și tehnologie nucleară, de la extragerea minereului de uraniu până la obținerea energiei. Deci, Rusia deține tot ciclul nuclear și are capacități extraordinar de mari”, a spus Ion Apostol.

El spune că amenințările cu izbucnirea unui război nuclear sunt mai mult lozinci propagandistice, întrucât războiul nuclear este unul care se dă între două țări care dețin arme nucleare.

„Ucraina nu deține arma nucleară, iar în strategia de aplicare a armei nucleare a Rusiei nu se prevede folosirea armei nucleare împotriva unui stat care nu deține această armă. Federația Rusă nu prevede în strategia sa folosirea armei nucleare decât în cazul în care îi este pusă în pericol integritatea și independența. Eu nu văd în scopurile Ucrainei că ar vrea să încerce să ocupe o parte din teritoriile Rusiei și nu văd ca Ucraina să dețină arma nucleară”, precizează Ion Apostol.

Expertul amintește că pe teritoriul Ucrainei a existat armă nucleară în perioada Uniunii Sovietice, dar Ucraina a transmis-o Rusiei, așa cum au făcut și alte țări, foste membre ale URSS.

„Arma nucleară care a fost pe teritoriul Ucrainei, când aceasta era parte componentă a Uniunii Sovietice, a fost transmisă Rusiei, Ucrainei dându-i-se garanții că ea va fi protejată de arma nucleară, i s-au făcut promisiuni și Ucraina atunci a mers la acest pas, așa cum a făcut-o și Belarus, și Kazahstan”, spune Apostol.

Ion Apostol susține că nimeni nu este acum interesat de o eventuală dezmembrare a Rusiei în mai multe state, deoarece asta ar însemna că arma nucleară deținută acum de Federația Rusă ar putea fi mai greu de controlat.

„Rusia deține destule armamente pentru a-și atinge scopurile. Nimeni nu este interesat în dezmembrarea Rusiei, ca să se creeze pe teritoriul actual al Rusiei câteva state, pentru că asta ar însemna că pe teritoriul statelor respective rămân armele nucleare și nu cred cineva vrea acest lucru. Eu sunt de părere că asta este o propagandă, dar nu este o intenție care ar fi pusă în aplicare”. spune el.

Expertul atenționează că mai periculos decât aplicarea armei nucleare tactice, ar putea fi un accident intenționat la stațiile nucleare. Întrebat fiind cum ar trebui să reacționeze Republica Moldova ca stat și populația în cazul unui atac nuclear, Ion Apostol spune că Republica Moldova nu este parte a conflictului și ca țară neutră nu este vizată de un război.

„În ceea ce privește dacă se aplică arma nucleară tactică pe teritoriul Ucrainei, noi deja avem experiența de la Cernobâl, măsurile de protecție pentru noi ca stat vecin sunt similare. Cu regret, noi ne-am întâlnit deja cu astfel de accidente. Acum noi suntem preocupați de un eventual accident la stațiile din imediata apropiere. În cazul în care condițiile mediului vor fi îndreptate spre Republica Moldova, noi avem planuri de răspuns la astfel de accidente. În primul rând, este planul de protecție civilă al Republicii Moldova, care prevede măsuri de răspuns la astfel de accidente sau incidente, inclusiv cel nuclear. Mai avem planuri teritoriale, raionale și planurile întreprinderilor mari, ale instituțiilor medicale, unde se prevăd măsurile de răspuns. Pentru populație sunt prevăzute utilizarea mijloacelor colective de protecție, cum ar fi adăposturile, profilaxia cu iod și altele. De asemenea e bine să avem în apartamente produse alimentare pentru două-trei zile, dacă folosim beciurile, să avem rezerve de produse alimentare și de apă curată”, spune Ion Apostol.

Totodată, expertul amintește că în alte țări, mai mari ca teritoriu, există și măsura de strămutare a populației, pentru a o proteja.

„Republica Moldova este prea mică și nu permite acest lucru, dar e posibil să existe o situație, dacă o armă nucleară tactică este aplicată chiar la granița cu Republica Moldova, atunci populația din regiunea respectivă este evacuată. În acest sens statul nostru are un sistem de înștiințare a populației în caz că se întâmplă ceva, are rețeaua națională de observare și control a poluării mediului ambiant cu agenți nucleari, radiologici, chimici și biologici. Protecția civilă are niște rezerve și planifică formațiuni nemilitarizate care vor fi implicate la lucrările de salvare”, mai adaugă Ion Apostol, menționând că în orice situație trebuie ca statul și populația să fie gata pentru a reacționa fără panică, cu mai multă rațiune.

Dezbaterea publică cu tema „Este posibilă victoria Ucrainei fără dezarmarea nucleară a Rusiei? S-a copt omenirea pentru dezarmarea nucleară generală?”, face parte din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău