ULTIMA ORĂ! Ilan Shor a depus un autodenunț în privința lui Vlad Filat

  • 15 Octombrie 2015 15:47
ULTIMA ORĂ! Ilan Shor a depus un autodenunț în privința lui Vlad Filat

(UPDATE 15: 05 )Corneliu Gurin: Ilan Shor a depus un autodenunț în privința lui Vlad Filat.

Deși se afirmă că instituțiile de drept nu avansează în fraudele bancare, afirm că se lucrează. Avem rezultate și chiar recent câteva dosare au fost transmise în instanță. Au fost acumulate probe despre implicarea unor demnitari în respectivele fraude. Vin cu o colicitare pentru a cere retragerea imunității lui Vlad Filat pentru acțiuni de corupție și implicarea directă în fraudele bancare.

Este vorba de o crimă deosebit de gravă, a menționat procurorul general. El a declarat că Vlad Filat ar încurca activitatea anchetei și ar influența martorii.
 
Potrivit lui Corneliu Gurin, dacă parlamentul nu va da curs cererrii, acest lucru ar prejudicia ancheta.
În privința demisiei a declarat că este gata să plece oricând dar consideră continuarea reformelor și să contribuie la finalizarea acestui dosar legat de fraudele financiar-bancare.

(UPDATE 15: 48 )Igor Dodon: Cu aceasta nu s-a finalizat lupta noastră politică. Noi insistăm în continuare pe demisia președintelui, premierului, procurorului general. Alegerile anticipate sunt unica soluție.

(UPDATE 15: 38 )Vlad Filat: Să vă clarificați câte miliarde s-au furat de la Moldtelecom, câte sute de milioane se fac la Metalferos, câte milioane se pun pe seama populației din tarife la gaz și energie electrică.
 
Păpușarul a mai reușit să mai facă un joc. și foarte curând veți înțelege pentru ce se face jocul acesta.
 
Indiferent unde nu mă voi afla îmi voi continua activitatea și o să vedeți că va fi una prodigioasă. Începând de astăzi, PLDM va fi condus de Valeriu Streleț.

Deputații  PLDM părăsesc ședința parlamentului. Tudor Deliu a declarat că nu doresc să părăsească la acest ”act de injustiție”.

(UPDATE 15: 33 )Filat către PLDM:  reveniți la ce am fost la început. S-a terminat perioada compromisurilor. Dar să nu mergeți pe alt scenariu.

Am fost împotriva alegerilor anticipate. și astăzi încă sunt. Dar ei pregătesc alegerile anticipate (PDM) și nu pentru cei care le cer.

Peste 600 de dosare are Dorin Chirtoacă la procuratură.

Dacă se va ajunge la anticipate., faceți regulă înainte de asta în ceea ce înseamnă în așa-numita presă moldovenească. Fac apel către jurnaliști, care sunt ”killeri morali”

(UPDATE 15: 25 )Vlad Filat a sugerat că exista o înțelegere cu PDM ca procurorul general să-și dea demisia, dar scenariul a fost schimbat
 
„Îmi cer scuze de la familie și părinți că am fost complice în toată această perioadă. Am făcut pași înapoi pentru Acordul de asociere, liberalizarea regimului de vize, dar avem o țară fără instituții, din cauza unei persoane pe care a-ți născut-o și crescut-o, dle Voronin, personal, dar noi i-am permis să conducă tot în țara asta. Poate a venit timpul să sară o dat-n naibii sistemul politic din Republica Moldova.”

(UPDATE 15: 23 )Vlad Filat a comparat situația de astăzi cu cea din 22 aprilie 2013 când curtea Constituțională i-a interzis să dețină mandatul de premier.

”Avem încă un precedent instituit în țara noastră. De când denunțul servește drept temei, cu atâta hărnicie să se vină cu așa viteză, fără cel puțin eu să fac cunoștință”.

El a menționat și încălcarea altor norme precum faptul că demersul a fost citit de la tribuna centrală, pe când trebuia transmis șefului legislativului.

„Dacă voi acceptați să aduceți pe altarul RM o jertfă, eu o să accept. Dar pentru ce o să vă spun mai târziu.”

(UPDATE 15: 13 )Corneliu Gurin: Sunt patru dosare legate de BEM. Toți membrii Consiliului de administrație al Băncii de Economii și Băncii Sociale au statut de învinuit. Mai sunt trei funcționari publici de rang mediu care au avut tangențe cu gestionarea BEM. Am putea ajunge cu investigațiile și în anii 90. BEM a fost un buzunar de rezervă.

(UPDATE 15: 05 )Corneliu Gurin: Ilan Shor a depus un autodenunț în privința lui Vlad Filat. Autodenunțul a fost depus la 12 octombrie, iar dosarul a fost deschis la 13 octombrie.
Corneliu Gurin a precizat că Ilan Shor a ajutat ancheta, dar aceasta nu însemană că el nu este culpabil

(UPDATE 14: 54 ) Corneliu Gurin
: Noi ținem la pușcărie judecători, procuroori pentru 2-0 de euro. În acest caz însă sumele sunt exorbitante și în cele ce urmează trebuie să ducem la capăt ancheta pe firmele deschise în diferite jurisdicții și cred că suma poate și crește. Suntem siguri că această fraudă nu s-a produs cu participarea unui singur om.

(UPDATE 14: 52 ) Corneliu Gurin nu a exclus că se va adresa pentru retragerea imunității altor deputați.

Deputatul PLDM Maria Ciobanu: Dle Gurin, sluga lui Plahotniuc, planul de astăzi este o demnonstrație concludentă că statul Republica Moldova este captiv. Locul Dvs este la pușcărie alături de stăpânul Dvs.

(UPDATE 14: 49 ) Corneliu Gurin: Am  prezentat probe pe care le consideră convingătoare. știe ce muncă au făcut procurorii în acest dosar care este conectat cu investigația de la BEM. Adevărul abia înceapă să iasă la iveală. Chiar zilele trecute a fost transmis un dosar în instanță care are conexiuni cu dosarul pe numele lui Vlad Filat.

Un vot negativ de va bloca și va suspenda ancheta pe această pistă pe care o considerăm importantă. Noi avem nevoie de sprijin să înaintăm pe această anchetă. Cred că atunci când vom finaliza acest dosar vom avea motive de mândrie că am aflat adevărul.

Dacă venim să cerem retragerea o facem pentru a continua ancheta, nu pentru a spune că am demonstrat vinovăția. Vinovăția sau nevinovăția se demonstrează în intanță.

(UPDATE 14: 38 ) Subiectul privind retragerea imunității lui Vlad Filat a fost introdus pe ordinea de zi cu votul fracțiunilor PSRM, PDM, PDM și PL. PLDM a cerut o pauză care nu i-a fost acordată.
 
PSRM și PDM insistă ca votul să fie deschis, în timp ce PCRM a cerut să nu se facă ”show” pe marginea acestui subiect.

(UPDATE 11: 10 )
Mihai Ghimpu: Partidele noastre au șansa de a întoarce încrederea oamenilor. AIE 3 trebuie să fie curată ca lacrima și harnică la fel ca albina. A venit timpul să demonstrăm că putem construi un stat de drept cu economie funcțională. Primul pas important este ducerea până la capăt a refomei justiției, luptei cu corupția, ce va aduce și finanțări externe.

E cazul să învățăm de la ucraineni că instabilitatea poate duce la un conflict armat care poate dura la nesfârșit. Trebuie să devenim o voce puternică toate partidele politice, să demonstrăm tuturor că drumul european este cel pe care trebuie să mergem.

Anunț colegii de alianță că dacă nu începem reforma, nu combatem corupția, nu întoarcem miliardul, PL ar putea părăsi alianța. PL a venit la guvernare nu pentru posturi și funcții
 
Alegeri anticipate ar însemna schimbarea răului de azi pe răul de mâine

(UPDATE 10: 50 )
Marian Lupu: începe actuala sesiune parlamentară într-un moment foarte tensionat, în care avem pe de o parte nemulțumirea cetățenilor, iar pe de altă parte avem de a face cu mai multe grupuri de provocatori care reprezintă diferite tabere și diferite interese care încearcă să pună în aplicare diverse planuri, folosindu-se de nemulțumirea oamenilor. O Moldovă vulnerabilă este ceea ce visează unii de mai mulți ani, unii care vor să-și facă interesele. Mă refere la interese din exterior, dar și din interiorul țării.
 
Și noi le-am dat suficiente motive de care să profite. Unul dintre ele este modul în care a gestionată anchetarea jafului de la BEM. Avem și campanii de manipulare și atac furibund tocmai ca să fie intimidate și să nu-și facă datoria.
 
Asistăm la atacuri direcționate cu un scop precis doar asupra unor instituții., iar scopul nu este eficientizarea lor, ba din contra. Scopul este de a-i manipula pe cetățeni și de a se folosi situația creată.
 
Este de datoria noastră să căutăm cele mai eficiente instrumente pentru aceste instituții și nu doar prin schimbarea șefilor.

Vreau să fac un apel inclusiv către deputații neafiliați să înțeleagă momentul complicat prin care ar trece țara dacă nu ar exista majoritate parlamentară. Marian Lupu i-a îndemnat să voteze în conformitate cu interesele țării și a exprimat regretul că deputații neafiliați nu au fost invitați la dialogul pentru constituirea unei majorități parlamentare, dar a menționat că s-ar putea să se revină la această chestiune.

”Bântuie informații că într-un viitor apropiat curtea Constituțională va decide anularea prevederii Constituției privind neutralitatea țării. Nu am asigurări privind veridicitatea informației”, a declarat liderul PDM, Marian Lupu.

(UPDATE 10:30) 
Vlad Filat: Dle Voronin – eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Mă adresez Dva ca potențial viitor președinte că pentru a fi anchetat nu e nevoie de imunitate parlamentară. PLDM a propus excluderea imunității parlamentare, iar PCRM nu a votat.

Această sesiune parlamentară începe într-o atmosferă căreia eu nu pot să-i găsesc un calificativ. Mă întreb de ce un parlament ales în mod democratic este înconjurat de atâția polițiști? Când democrația cade, cel care o înlocuiește este haosul. Ne dorim oare să ne asumăm acest  risc?

După alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 mi-am format o convingere: țara noastră nu este posibil să o reformezi. Interesele unora fac reforma imposibilă sau îi slăbesc efectul încât ea devine cosmetică. Dacă nu este posibil să reformăm țara trebuie să o reclădim. Trebuie să corectăm erorile comise și să impunem valorile în care credem. și trebuie să începem de astăzi.

Relațiile noastre cu România sunt sincere profunde și depășește categoric ambițiile unora sau altora. Moldova este susținută și de UE. Nu mai mult ca înainte, dar mai bine ca înainte, pentru că UE înțelege realitățile regionale și împărtășește programul Guvernului. Cu toate acestea asistența lumii întregi nu va avea niciun efect dacă nu vom avea voință pentru schimbare. Alegerile anticipate nu vor schimba nimic.
Integrarea europeană este un fapt ce nu se pretează negocierii

(UPDATE 10:25)
  Liderul PCRM Vladimir Voronin și-a început discursul cu evenimentele din 7 aprilie 2009: nu numai să făcut încercare de lovitură de stat. Atunci am numit și organizatorii: Vlad Filat, Mihaiu Ghimpu și Serafim Urechean. Voi venind la guvernare și formând alianțe ați stopat toate aceste anchete. Dar ce s-a întâmplat mai strașnic pe 7 aprilie  - s-a dereglat mecanismul de guvernare. Voi ați distrus tot acest mecanism și noi până astăzi avem aceste consecințe.

Voronin i-a luat apărarea și președintelui Nicolae Timofti, pe care l-a criticat până acum și nici nu a recunoscut legitimitatea alegerii acestuia. ” Lui Timofti i-a reușit să păstreze echilibrul instituției de președinție”, a declarat el.

”Suntem gata să votăm demisia tuturor celor menționați de Platforma DA”, a declarat Vladimir Voronin.

Vlad Filat și Iurie Leancă trebuie lipsiți de imunitate parlamentară și dosarele să fie transmise la procuratură. Guvernul este obligat să creze o nouă bancă de economii de la zero, cu capital sută la sută de stat, care să hotărască problemele cetățenilor.

”N-am nicio plăcere să văd cum premierul Streleț umblă să împrumute bai. În 2001 85% din PIB Republicii Moldova era datorii. Nu cu credite se hotărăște problema, dar cu activitate serioasă. Dar eu nu văd nimic în activitatea guvernului. Nici profesionalism nici alte capacități. Eu nu sunt de acord să schimbăm șefii, dar să vedem că ei sunt profesioniști. Noi nu punem problema demiterii Guvernului, dar a unor membri, a menționat Vladimir Voronin.


(UPDATE 10:15)
  Igor Dodon: Miliardul jefuit din bănci ne va condamna la zeci de ani din sărăcie. Prin scheme criminale jefuiți poporul prin majorarea tarifelor. Ați produs omoruri și alte fărădelegi. A fost arestat un deputat, membru de onoare al APCE (Grigore Petrenco). E timpul să plecați. În caz contrar oamenii vă vor lua în furci.

Acesta a cerut demisia procurorului general, conducerii SIS și CNA, dacă nu au reușit să descopere cine a furat miliardul de dolari din sistemul bancar. De asemenea, Igor Dodon i-a cerut lui Nicolae Timofti să-și dea demisia. De asemenea, Igor Dodon consideră că guvernul Streleț va cădea până la sfârșitul acestui an și, de asemenea, i-a cerut să-și dea demisia.

Sediul Parlamentului este înconjurat de polițiști echipați pentru a face față unor posibile violențe.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat într-o conferință de presă că protestatarii vor înconjura sediul Parlamentului și a sugerat că nu le va permite deputaților să iasă până când nu vor fi acceptate revendicările manifestanților. Igor Dodon a precizat că protestatarii nu intenționează să ia cu asalt  sediul Legislativului și că vor manifesta pașnic.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău