Decizia Curții Constituționale referitor la sesizările privind legea asupra căreia Guvernul și-a asumat răspunderea
-
13 Aprilie 2020 18:06
Magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțională Legea aprobată de Guvern prin asumare de răspundere, cu privire la măsuri anticriză, în perioada stării de urgență. După mai multe ore de examinare, magistrații Înaltei Curți au admis sesizările deputaților din opoziție.
„Se declară neconstituțională Legea nr.56 din 2 aprilie 2020 privind unele măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență, ca fiind adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului”, se arată în decizia Curții.
Judecătorul Eduard Ababii a avut o opinie separată, care va fi publicată ulterior.
Menționăm că deputații din opoziție care au contestat la Curtea Constituțională prevederile din legea asumată de guvern cu privire la funcționarea duty-free-urilor, extracțiile de zăcăminte și comercializarea produselor din tutun, susțin că acestea sunt abuzive. În ședința deschisă a Curții Constituționale, ei au declarat că prevederile nu au nicio importanță economică. Unul dintre semnatarii sesizărilor, deputatul Platformei DA, Dinu Plângău.
„Unele prevederi contestate vor intra în vigoare abia în anul 2021. Acest fapt demonstrează că modificările operate au fost introduse abuziv, nu a existat nicio importanță și raționament valoros din punct de vedere economic. Modificările au fost introduse sub paravanul declarării stării de urgență și cu acoperirea altor măsuri importante ce se cuprind în legea asumată de Guvern”, a declarat Dinu Plângău.
Pe de altă parte, reprezentanți Parlamentului au negat aceste acuzații și au spus că măsurile sunt tocmai pentru a veni în ajutorul agenților economici. Deputatul socialist, Vasile Bolea.
„Această lege are prevederi pe care le face Guvernul pentru a susține agenții economici. De exemplu, doar în anul 2019, țara a câștigat din accizele pentru vânzarea tutunului doar 3,5 miliarde de lei. Aceste sume aduc un aport substanțial la bugetul țării”, susține deputatul.
Discuții contradictorii au fost și despre modul în care a avut loc asumarea răspunderii. Opoziția susține că ar fi trebuit ca prim-ministrul să prezinte proiectul de lege în plenul Parlamentului. În replică, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a subliniat că ședința Parlamentului la care premierul uram să prezinte proiectul pentru care Executivul și-a asumat răspunderea, ar fi avut loc, chiar dacă în sală ar fi fost doar doi deputați.
„Ședința a avut loc. Cvorumul este condiție pentru a considera ședința deliberativă, însă ședința a avut loc. pentru respectiva asumare de răspundere, nici măcar nu era nevoie de un vot. Ședința presupune prezența a cel puțin două persoane într-o sală”, a afirmat ministrul.
Declarația i-a uimit pe deputații din opoziție.
„Eu am crezut că am văzut multe, dar am greșit. Pentru prima dată am auzit din partea unui ministru al Justiției al unei țări că ședința Parlamentului este chiar dacă sunt și două persoane în sală, și că ședința Parlamentului se asimilează în cantina Parlamentului”, a opinat Sergiu Litvinenco.
Cinci din cei șase judecători ai Curții Constituționale au examinat sesizările depuse de deputații din opoziție, pentru că președintele acesteia Vladimir Țurcan, s-a abținut de la proces, după informații apărute în presă despre legăturile sale cu Partidul Socialiștilor. Săptămâna trecută, Curtea a suspendat aplicarea întregii legi, deși fusese sesizată doar referitor la unele prevederi, care potrivit opoziției, nu aveau legătură cu criza provocată de COVID -19. Este vorba despre prevederile privind activitatea magazinelor duty-free, privind extracțiile de zăcăminte și comercializarea produselor din tutun.