UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

  • 04 Decembrie 2023 17:23
UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

Comisia Europeană a aprobat luni, 4 decembrie, 33,9 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a sprijini România în vederea remedierii pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație în 2022, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Aceasta este solidaritatea UE în acțiune! Am promis și ne-am ținut de cuvânt: un sprijin financiar de 33,9 milioane de euro va ajuta România să reconstruiască și să refacă ceea ce a fost distrus de secetă și incendii de pădure în 2022. Fondul de solidaritate al UE este o modalitate concretă de a ne arăta solidaritatea și sprijinul și este de o importanță capitală în fața schimbărilor climatice necruțătoare”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Între martie și august 2022, România a fost afectată de o secetă severă cauzată de precipitații reduse. Aceasta a avut consecințe pe scară largă, cum ar fi eșecul culturilor, incendii de pădure și lipsa apei curente și a apei potabile pentru populația din multe regiuni.

Asistența FSUE va acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de redresare, cum ar fi serviciile de salvare și intervențiile de sprijinire a nevoilor imediate ale populației, precum și repararea infrastructurii avariate și curățarea generală a zonelor afectate de dezastre.

FSUE ajută statele membre și țările în curs de aderare să gestioneze povara financiară cauzată de dezastre naturale majore și de urgențe sanitare. Din 2002, fondul a mobilizat peste 8,2 miliarde de euro pentru 127 de dezastre (107 dezastre naturale și 20 de urgențe sanitare) în 24 de state membre (plus Regatul Unit) și 3 țări în curs de aderare (Albania, Muntenegru și Serbia).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău