UE și-a prezentat regulile pentru a permite mai multe ajutoare de stat pentru proiectele verzi

  • 21 Decembrie 2021 15:47
UE și-a prezentat regulile pentru a permite mai multe ajutoare de stat pentru proiectele verzi

Țărilor membre UE le va fi permis să injecteze mai mulți bani în proiecte verzi pentru climă, protecția mediului și energie, în timp ce sprijinul de stat pentru combustibili fosili este puțin probabil să fie aprobat de Bruxelles, a anunțat marți Comisia Europeană, transmite Reuters.

Uniunea Europeană și-a propus reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% față de anul 1990 și obținerea neutralității climatice în anul 2050. Pentru atingerea acestui obiectiv vor fi necesare investiții uriașe în tehnologii cu emisii reduse de carbon, inclusiv investiții în sectorul energetic de aproximativ 350 de miliarde de euro pe an în acest deceniu, scrie Agerpres.

"Europa va avea nevoie de un volum considerabil de investiții durabile care să sprijine tranziția sa verde. Deși o mare parte din sprijin va proveni din sectorul privat, sprijinul public va avea rolul de a asigura o realizare rapidă a tranziției verzi. Noile orientări aprobate astăzi vor consolida toate eforturile pe care le depunem pentru decarbonizarea societății noastre. Printre altele, acestea vor facilita investițiile statelor membre, inclusiv în sursele regenerabile de energie, pentru a accelera realizarea obiectivelor Pactului verde european, într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor", a declarat comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager.

Noile reguli extind categoriile de investiții și tehnologii pe care statele membre le pot sprijini pentru a acoperi toate tehnologiile care pot contribui la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european. Normele revizuite permit, în general, un cuantum al ajutorului de până la 100% din deficitul de finanțare, în special în cazul în care ajutorul este acordat în cadrul unei proceduri de ofertare concurențiale, și introduc noi instrumente de ajutor, cum ar fi contractele pentru diferență în materie de carbon, pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor de înverzire ale industriei.

De asemenea, noile reguli introduc modificări ale actualelor norme privind reduceri ale anumitor taxe pe energia electrică pentru utilizatorii mari consumatori de energie. Normele vizează limitarea riscului ca, din cauza acestor taxe, activitățile din anumite sectoare să fie transferate în locuri în care măsurile disciplinare în materie de mediu lipsesc sau sunt mai puțin ambițioase decât în UE. Pentru a ține seama de eforturile sporite de decarbonizare necesare pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE, Orientările privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie includ reduceri ale tuturor taxelor care finanțează decarbonizarea și politicile sociale. În plus, pentru a permite statelor membre să mențină condiții de concurență echitabile și pe baza unor indicatori obiectivi la nivel sectorial, Orientările privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie au redus numărul sectoarelor eligibile.

"Este puțin probabil ca măsurile care implică noi investiții în gaze naturale să fie aprobate, cu excepția cazului în care se demonstrează că investițiile sunt compatibile cu obiectivele climatice ale Uniunii pentru 2030 și 2050, facilitând tranziția de la combustibili mai poluanți fără blocarea în tehnologii care pot să împiedice dezvoltarea pe scară mai largă a unor soluții mai curate. Orientările privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie conțin, de asemenea, o nouă secțiune privind ajutoarele pentru închiderea centralelor pe cărbune, turbă și șisturi bituminoase pentru a facilita decarbonizarea în sectorul energetic", a precizat Executivul comunitar.

Orientările privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie, după ce vor fi adoptate în mod oficial, vor înlocui actualele Orientări privind ajutoarele de stat pentru energie și mediu și se vor aplica oricărei decizii luate de Comisie după adoptarea acestora. Statele membre vor avea obligația de a alinia schemele existente la noile norme începând cu 2024. Orientările stabilesc condițiile în care ajutoarele de stat acordate de statele membre în domeniile climei, protecției mediului și energiei pot fi considerate compatibile cu piața unică și criteriile pe care Comisia le aplică pentru a evalua sprijinul acordat de statele membre în aceste domenii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău