UE și statele membre își vor intensifica eforturile diplomatice pentru asigurarea sprijinului internațional pentru formula de pace a Ucrainei

  • 30 Iunie 2023 10:46
UE și statele membre își vor intensifica eforturile diplomatice pentru asigurarea sprijinului internațional pentru formula de pace a Ucrainei

Uniunea Europeană și statele sale membre își vor intensifica eforturile de stabilire de contacte diplomatice și vor continua să coopereze cu Ucraina și cu alte țări pentru a asigura sprijinul internațional cât mai vast cu putință pentru principiile și obiectivele esențiale ale formulei de pace a Ucrainei, inclusiv prin intermediul unui viitor summit mondial pentru pace, își asumă șefii de stat sau de guvern, reuniți la Bruxelles în cadrul summitului Consiliului European de vară.

Războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei este una dintre temele aflate pe agenda acestei întâlniri, a cărei primă zi s-a încheiat cu concluzii care evidențiază că ”orice inițiativă pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina trebuie să se bazeze pe respectarea deplină a independenței, suveranității și integrității sale teritoriale în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”, scrie Calea Europeană.

Cu acest prilej, liderii europeni au reiterat condamnarea lor fermă a ”războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare vădită a Cartei ONU” și au reamintit ”sprijinul de neclintit al Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, precum și pentru dreptul inerent al Ucrainei de autoapărare împotriva agresiunii Rusiei”.

Astfel, aceștia și-au reconfirmat ”disponibilitatea UE de a oferi sprijin militar durabil Ucrainei atât timp cât va fi nevoie, în special prin intermediul Misiunii de asistență militară a UE și al Instrumentului european pentru pace”.

De asemenea, Uniunea Europeană și statele membre ”sunt pregătite să contribuie, împreună cu partenerii, la angajamentele viitoare în materie de securitate față de Ucraina, ceea ce va ajuta Ucraina să se apere pe termen lung, să descurajeze acte de agresiune și să reziste eforturilor de destabilizare”.

În acest sens, vor ”analiza rapid modalitățile unei astfel de contribuții”.

Nevoile urgente ale Ucrainei, precum și reconstrucția acestei țări au fost, de asemenea, în atenția liderilor, care au lansat un apel la adresa Băncii Europene de Investiții de a-și intensifica sprijinul pentru Kiev.

”Uniunea Europeană își menține angajamentul de a sprijini refacerea, redresarea și reconstrucția Ucrainei, în coordonare cu partenerii internaționali, inclusiv în domeniile reabilitării psihologice și psihosociale și asistenței pentru deminare. Mai mult, Consiliul European a trecut în revistă activitatea desfășurată în ceea ce privește activele blocate ale Rusiei și invită Consiliul, Înaltul Reprezentant și Comisia să ducă mai departe lucrările, în conformitate cu dreptul UE și cu dreptul internațional și în coordonare cu partenerii”, mai este precizat în concluzii.

În ceea ce privește tragerea Rusiei la răspundere pentru războiul său de agresiunea împotriva Ucrainei, ”Consiliul European a trecut în revistă eforturile de instituire a unui tribunal pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei, inclusiv activitatea desfășurată în cadrul Grupului nucleu, și solicită continuarea lucrărilor”.

”Tribunalul ar trebui să beneficieze de un sprijin transregional și de o legitimitate cât mai vaste cu putință. Consiliul European salută adoptarea Convenției de la Ljubljana-Haga privind cooperarea internațională în investigarea și urmărirea penală a crimei de genocid, a crimelor împotriva umanității, a crimelor de război și a altor crime internaționale și invită toate țările să devină părți la convenție cât mai curând posibil. De asemenea, Consiliul European salută instituirea, în cadrul Consiliului Europei, a registrului daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și solicită continuarea lucrărilor”, mai este specificat în documentul prin care liderii își asumă că vor continua să pună presiune asupra Rusiei pentru a-i slăbi capacitatea de război prin sancțiuni.

Cât privește aderarea Ucrainei la UE, liderii europeni recunosc angajamentul și eforturile substanțiale depuse de aceasta pentru a îndeplini condițiile necesare, încurajând Kievul să continue pe calea reformelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău