UE și China subliniază 'necesitatea imperativă' ca pacea să revină 'cât mai repede posibil' în Europa

  • 29 Martie 2022 17:35
UE și China subliniază 'necesitatea imperativă' ca pacea să revină 'cât mai repede posibil' în Europa

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și ministrul chinez de externe Wang Yi au subliniat marți 'necesitatea imperativă' ca pacea să revină 'cât mai repede posibil' în Europa, relatează EFE, citată de Agerpres.

Discuția telefonică purtată de Borrell și Wang, a treia la număr de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a avut loc cu trei zile înainte de summitul UE-China, preconizat pentru vineri, în format de videoconferință, precizează Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) într-un comunicat.

Șefii diplomațiilor din UE și China 'au fost de acord că este imperativ necesar ca pacea să fie restabilită cât mai repede posibil pe continentul european', indică SEAE.

În această privință, Borrell și Wang au discutat despre negocierile ucraineano-ruse în curs de desfășurare și despre necesitatea unei încetări a focului pentru stabilirea coridoarelor umanitare și prevenirea oricărui risc de escaladare viitoare, potrivit comunicatului.

Ucraina va constitui o temă principală a celui de-al 23-lea summit UE-China de la 1 aprilie.

În discuția telefonică de marți, Borrell i-a spus lui Wang că 'războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și provoacă pierderi masive de vieți omenești și răniți în rândul civililor'.

În plus, a spus șeful diplomației europene, invazia Rusiei în Ucraina a provocat o 'turbulență majoră' în economia mondială într-un moment în care atenția, potrivit lui, ar trebui să se concentreze asupra redresării globale după pandemia de COVID-19.

Agenda summitului de vineri - pe care atât Borrell, cât și Wang au spus că îl așteaptă 'cu interes' - va fi 'amplă și va include probleme economice, climatice, privind redresarea mondială, regională, precum și drepturile omului', potrivit SEAE.

Acest summit va avea loc la opt zile după ce atât UE, G7, cât și NATO au avertizat China în trei summituri consecutive desfășurate la Bruxelles în 24 martie să se distanțeze în mod clar de Rusia și să se alăture Occidentului pentru a cere o încheiere pașnică a conflictului din Ucraina, notează EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău