UE s-a angajat pe 10 ani ''să salveze'' stocurile de pește din Marea Mediterană

  • 01 Aprilie 2017 16:01
UE s-a angajat pe 10 ani ''să salveze'' stocurile de pește din Marea Mediterană

Uniunea Europeană și șapte țări din bazinul mediteranean s-au angajat joi pentru următorii zece ani să urmărească îndeaproape evoluția stocurilor de pește, extrem de amenințate în apele sărăcite de pescuitul excesiv, informează AGERPRES.

''După luni de negocieri, Comisia Europeană a garantat un angajament pe 10 de ani pentru a salva stocurile de pește din Marea Mediterană și a proteja bogăția economică și ecologică a regiunii'', a declarat executivul UE într-un comunicat citat de AFP.

Declarația de la Malta, numită ''MedFish4Ever'', a fost semnată în timpul unei conferințe ministeriale la La Valletta, de către Comisia Europeană, opt state membre riverane membre ale UE (Spania, Franța, Italia, Malta, Slovenia, Croația, Grecia, Cipru) și șapte țări terțe (Maroc, Algeria, Tunisia, Egipt, Turcia, Albania, Muntenegru). Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM) și Parlamentul European au participat, de asemenea, la conferința din Malta.

''Sper că această declarație va fi percepută în viitor ca un punct de cotitură'', a comentat Karmenu Vella, comisarul european pentru pescuit, în timp ce stocurile de pește din Marea Mediterană sunt în mare pericol — se estimează a fi supraexploatate cu 90 %.

Semnatarii se angajează să asigure ca până în 2020 principalele stocuri de pește să fie evaluate în mod regulat într-un mod precis și științific. Ei vor stabili, de asemenea, un plan de gestionare multianual pentru toate zonele de pescuit cheie și vor ''elimina pescuitul ilegal'' tot până în 2020. În fine, ei se angajează să sprijine financiar proiecte locale pentru pescuitul durabil.

Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a salutat într-un comunicat acest ''ambițios plan strategic'', iar ONG-ul Oceana a salutat un pact politic istoric.

Peste 300.000 de persoane sunt angajate în cadrul flotei de pescuit mediteraneene, compusă în principal din mici nave (80% nave de sub 10 de metri lungime responsabile pentru un sfert din captura, scrie AFP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău