UE evidențiază necesitatea de a continua aplicarea agendei de reformă în R.Moldova

  • 20 Octombrie 2021 09:33
UE evidențiază necesitatea de a continua aplicarea agendei de reformă în R.Moldova

În timp ce a doua jumătate a anului 2020 s-a soldat cu retrogradarea standardelor și reformelor statului de drept, alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 din Moldova au acordat un mandat clar și puternic forțelor pro-reformă pentru a urmări o agendă ambițioasă privind anticorupția, un sistem de justiție îmbunătățit și combaterea sărăciei, în conformitate cu angajamentele Moldovei în temeiul Acordului de Asociere. Este concluzia unui raport privind implementarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, publicat de UE marți, 19 octombrie. Raportul este publicat înainte de cel de-al 6-lea Consiliu de Asociere UE-Moldova din 28 octombrie, transmite IPN.

„Salutăm angajamentul reînnoit al Republicii Moldova față de reformele în domeniile cheie ale relației UE-Moldova, precum și participarea activă la Parteneriatul Estic. Cele două alegeri care au avut loc în perioada de raportare au schimbat considerabil peisajul politic, cu un partid pro-reformator care a câștigat majoritatea parlamentară pentru prima dată în istoria Moldovei. Aceasta a deschis o perspectivă pozitivă pentru consolidarea în continuare a relațiilor UE-Moldova și pentru a lucra împreună la reformele mult așteptate, recâștigând încrederea publicului în sistemul judiciar și al administrației publice și îmbunătățirea climatului de afaceri și investiții al țării”, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, vicepreședintele Josep Borrell.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a adăugat că UE este alături de poporul Moldovei. „Ne-am angajat să sprijinim Moldova pro-reformă în redresarea și dezvoltarea economică: Planul de redresare economică pentru Moldova, care se va mobiliza până la 600 de milioane de euro în următorii trei ani, precum și Planul Economic și de Investiții pentru regiunea Parteneriatului Estic, inclusiv cele cinci inițiative emblematice pentru Moldova, vor fi factori importanți în acest sens”, a menționat Olivér Várhelyi.

Raportul de la 19 octombrie, elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă și Comisia Europeană, prezintă stadiul actual al implementării reformelor în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, de la ultimul raport din 12 septembrie 2019, și arată că UE și Guvernul Moldovei au continuat să colaboreze la reformele din cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), în baza unor condiționalități stricte. Reformele din sectorul justiției, în general, au înregistrat unele progrese, în pregătirea unei noi Strategii privind Justiția pentru 2021-2024, și adoptarea recentă a amendamentelor constituționale de consolidare a independenței sistemului judiciar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău