UE condamnă preluarea puterii de către armată, în Myanmar

  • 01 Februarie 2021 12:00
UE condamnă preluarea puterii de către armată, în Myanmar

Președintele Comisiei Europene și înaltul reprezentant al UE pentru politică externă au condamnat, luni, preluarea puterii de către armată în Myanmar și au cerut eliberarea imediată a tuturor celor arestați în perchezițiile din întreaga țară.

Uniunea Europeană este al treilea cel mai important partener comercial al Myanmarului și a oferit acestei țări un tratrament comercial preferențial, ce ar putea fi revocat, chiar dacă un astfel de proces nu s-ar concretiza, probabil, imediat. "Condamn ferm lovitura de stat din Myanmar", a scris pe Twitter președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, făcând apel la "eliberarea imediată și necondiționată" a tuturor celor arestați. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a dat un comunicat prin care condamnă lovitura de stat, subliniind că "democrația trebuie să triumfe".

"Guvernul civil legitim trebuie restabilit, în conformitate cu Constituția țării și cu alegerile din noiembrie", a spus Von der Leyen, referindu-se la lovitura de stat de luni. Nici Borrell și nici von der Leyen nu au detaliat, însă, posibile măsuri pe care UE le-ar putea adopta împotriva armatei birmaneze.

În 2018, UE a impus sancțiuni împotriva unor generali din Myanmar, pentru masacrarea musulmanilor rohingya. Totodată, UE a instituit și un embargou al înarmării pentru statul sud-asiatic.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău