UE avertizează Mali cu privire la un posibil acord cu grupul de mercenari ruși Wagner

  • 21 Septembrie 2021 10:20
UE avertizează Mali cu privire la un posibil acord cu grupul de mercenari ruși Wagner

Implicarea grupului rusesc de mercenari Wagner în Mali ar afecta grav relațiile dintre Uniunea Europeană și Bamako, a avertizat luni șeful diplomației europene Josep Borrell, informează marți Agerpres, care citează AFP.

"Se pare că autoritățile de tranziție discută despre posibilitatea - din câte știu nu s-a luat încă nicio decizie - de a invita grupul Wagner să acționeze" în Mali, a declarat Josep Borrell în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, care are loc la New York

"Știm cum se comportă acest grup în diferite părți ale lumii", a continuat el, referindu-se în special la abuzurile de care este acuzat în Republica Centrafricană.

"Acest lucru ar afecta grav relația dintre UE și Mali", a insistat Borrell, alăturându-se astfel îngrijorării exprimate deja în legătură cu acest subiect de Franța și Germania.

Parisul și Berlinul au avertizat că decizia de a face apel la grupul Wagner pentru a asigura instruirea forțelor armate maliene și asigurarea protecției liderilor ar pune în discuție angajamentul lor militar în Mali.

ONU, care are aproximativ 15.000 de Căști Albastre în Mali, a subliniat că orice parteneriat al guvernului cu forțe militare străine ar trebui să respecte drepturile omului.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a comunicat luni, la Bamako, hotărârea Parisului de a-și continua angajamentul, fără a obține asigurări din partea guvernului dominat de militari cu privire la o posibilă cooperare cu grupul Wagner.

Omologul său malian, colonelul Sadio Camara, a afirmat că reducerea prezenței franceze în Mali obligă la luarea în considerare a tuturor variantelor pentru a asigura securitatea țării. 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău