UE acuză Rusia că a atacat cibernetic o rețea de sateliți pentru a pregăti invazia asupra Ucrainei

  • 10 Mai 2022 16:07
UE acuză Rusia că a atacat cibernetic o rețea de sateliți pentru a pregăti invazia asupra Ucrainei

Uniunea Europeană a acuzat marți autoritățile ruse că au comis un atac cibernetic asupra unei rețele de sateliți cu o oră înainte de invadarea Ucrainei pentru a pregăti terenul pentru asalt, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Este pentru prima dată când UE acuză deschis puterea rusă că a comis un atac cibernetic, a precizat șeful diplomației europene Josep Borrell în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

"Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară", subliniază UE într-o declarație în numele Celor 27.

"Atacul a provocat perturbări importante în comunicații care au afectat serviciile publice, companiile și pe cetățenii utilizatori în Ucraina și a afectat, de asemenea, mai multe state membre UE", se mai menționează în textul citat.

"Uniunea Europeană și statele sale membre, precum și partenerii săi internaționali, condamnă cu fermitate activitatea cibernetică rău intenționată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a vizat rețeaua de sateliți KA-SAT, exploatată de Viasat", adaugă textul.

"Putem să atribuim atacul guvernului rus", a declarat Josep Borrell.

UE afirma până acum că atacurile cibernetice proveneau "din interiorul Rusiei", dar fără a incrimina autoritățile ruse.

"UE, în strânsă colaborare cu partenerii săi, intenționează să ia noi măsuri pentru a preveni, descuraja și a reacționa la astfel de comportamente rău intenționate în spațiul cibernetic", se mai afirmă în declarația Consiliului UE.

"UE va continua să furnizeze o susținere politică, financiară și materială coordonată Ucrainei pentru a-i întări reziliența cibernetică", mai precizează textul citat.

Atacul asupra operatorului de sateliți american Viasat i-a lăsat fără internet pe mii de utilizatori din Germania, Franța, Ungaria, Grecia, Italia sau Polonia, notează France Presse.

Rusia a invadat statul vecin prooccidental în primele ore ale zilei de 24 februarie și a încercat să-i înlăture pe liderii țării. Războiul s-a prelungit la peste două luni și rezistența ucraineană a produs pierderi grele armatei ruse, obligată să-și reorienteze atacul asupra estului țării.

Militarii și experții s-au temut ca războiul purtat de Rusia în Ucraina să nu ducă la un val de atacuri cibernetice devastatoare susceptibile să aibă un efect mondial. Însă scenariul cel mai grav a fost evitat până în prezent, întrucât atacurile depistate par să fie limitate în impact și rază geografică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău