UE a finanțat renovarea depozitului național de vaccinuri și procurarea a două refrigeratoare

  • 19 Mai 2022 15:34
UE a finanțat renovarea depozitului național de vaccinuri și procurarea a două refrigeratoare

Depozitul național de vaccinuri din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a fost redeschis după renovare, iar banii pentru aceste lucrări au fost oferiți de UE. Uniunea Europeană a donat și două refrigeratoare mobile, cu temperaturi de până la minus 90 de grade, în care se vor păstra și serurile anti-COVID Pfizer, transmite IPN.

Valoarea suportului pentru renovarea depozitului și achiziționarea refrigeratoarelor se estimează la 776 de mii de euro. Nicolae Jelamschi, directorul ANSP, a menționat că această investiție permite crearea condițiilor optime de păstrare a serurilor. Prevenirea îmbolnăvirii populației este prioritară în activitatea ANSP.

Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova, a menționat că Uniunea Europeană s-a asigurat că Republica Moldova dispune de toată structura logistică necesară pentru a furniza și a administra vaccinurile, pentru a preveni și a minimiza impactul COVID-19 și a altor maladii. Campania de vaccinare, împreună cu lucrările de renovare a depozitului național de vaccinuri al ANSP, are loc în cadrul Proiectului finanțat de Uniunea Europeană, implementat de OMS, pentru asigurarea vaccinurilor necesare și reducerea impactului COVID-19 în țările Parteneriatului Estic, inclusiv în Republica Moldova.    

„Ceea e ce îmi doresc eu cel mai mult este ca cetățenii să înțeleagă că medicina nu poate exista fără știință. Toate descoperirile care vin sunt puse la baza îmbunătățirii sănătății și salvării vieții oamenilor. Mă refer aici la metode noi de tratament, la echipamente noi și ne bucurăm atunci când aveam acces la medicamente, la spitale bune, când avem acces la echipamente performante”, a remarcat ministrul sănătății, Ala Nemerenco, manifestând recunoștință pentru sprijinul oferit.

Reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic, a spus că este important de a crea noi vaccinuri. Oricât de bune ar fi serurile, dacă nu ajung la beneficiari, nu-și are rostul. „Republica Moldova dispune de un sistem bine pus la punct de management al vaccinurilor. Doar într-un an, 4 milioane de vaccinuri au fost stocate și furnizate în toată Republica Moldova. Este important să investim în lanțul național de livrare a vaccinurilor”, a mai spus reprezentanta de țară a OMS.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova cu schema completă sunt vaccinate împotriva COVID-19 peste 1 milion 61 de mii de persoane. Pentru anul 2021 acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei în Republica Moldova a fost de 83,2%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău