UE a decis să cumpere în comun gaze naturale. Platforma de achiziție colectivă este deschisă și Republicii Moldova

  • 26 Martie 2022 10:08
UE a decis să cumpere în comun gaze naturale. Platforma de achiziție colectivă este deschisă și Republicii Moldova

Uniunea Europeană va cumpăra colectiv gaze naturale. Țările din UE au decis vineri să dea Comisiei Europene mandatul de a face achiziții comune de gaze, după modelul comenzilor de vaccinuri anti-COVID-19, în contextul în care războiul din Ucraina duce la creșterea prețurilor la energie, iar unele țări sunt dependente de gazul rusesc. Platforma de achiziții comune a UE va fi deschisă și țărilor din Balcanii de Vest, precum și celor trei state legate de UE prin acorduri de asociere (Moldova, Ucraina, Georgia), se precizează în concluziile summitului de la Bruxelles, relatează AFP, preluată de Agerpres. 

Decizia a fost luată de liderii celor 27 de state, după ore bune de negocieri dificile.

Nerăbdător să izoleze Moscova și să priveze Rusia de surse de venituri importante, după invadarea Ucrainei, Bruxelles-ul vrea să reducă achizițiile europene de gaz rusesc cu două treimi în acest an.

Prin comasarea cererii, Comisia intenționează să faciliteze contactele cu furnizorii internaționali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele țări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) și a anunțat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să își mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

„Statele Unite ne vor asigura cel puțin 15 miliarde de metri cubi de GPL anul aceste, cu alte cuvinte vom înlocui cantitatea de hidrocarburi rusești pentru anul acesta. În anii următorii, ținta noastră este de cel puțin 50 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce va înlocui o treime din toate livrările de gaz către Europa. Este semnificativ și în plus, investițiile noastre vor înlesni calea spre trecerea la energia verde, pentru că infrastructura pe care o folosim acum pentru transportul gazelor naturale - și în care am investit - poate fi folosită, de asemenea, pentru hidrogen, în viitor. Dacă analizăm piața gazelor naturale, piața bazată pe gazul livrat prin gazoducte, 75 la sută din această piață este piața europeană. Așadar, avem o putere ce cumpărare enormă. De aceea, mă bucură faptul că de acum încolo vom folosi capacitatea noastră de negociere colectivă, în loc să ne concurăm unii pe alții și să creștem astfel prețul, vom face o ofertă unică”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Participarea la mecanismul de achiziții comune este „voluntară”

„Achizițiile comune, capacitatea de a defini împreună contracte pe termen lung reprezintă cel mai bun instrument de reducere a prețurilor”, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron, într-o conferință de presă. „Comisia poate realiza până la 75% din achizițiile de gaze”, fie prin renegocierea contractelor existente, fie prin încheierea altora noi, a arătat Emmanuel Macron, a cărui țară deține președinția semestrială a UE.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat că participarea la acest mecanism de achiziții comune va fi voluntară, spre deosebire de mecanismul de achiziții în comun în cazul vaccinurilor, care excludea comenzile din afara Comisiei. „Am convenit asupra faptului că aceasta este o oportunitate care permite cooperarea voluntară pentru achizițiile de gaze”, a declarat cancelarul.

„Desigur, când te uiți la cazuri specifice, poate fi complicat, foarte complicat, pentru că există companii private în toată Europa care sunt angajate în contracte, care cumpără gaze în numele lor și intenționează să continue în viitor”, a arătat cancelarul german Olaf Scholz.

Germania este sceptică în privința altui subiect spinos: plafonarea prețurilor la energie. Berlinul vrea ca Bruxelles-ul să analizeze rapid ce impact ar avea această plafonare. Italia, în schimb, crede că oferta comună a UE va avea exact acest rol, de plafonare din mers a prețurilor la energie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău