UE a decis realimentarea cu 2 miliarde euro a unui fond pentru plata sprijinului militar pentru Ucraina

  • 12 Decembrie 2022 16:40
UE a decis realimentarea cu 2 miliarde euro a unui fond pentru plata sprijinului militar pentru Ucraina

Miniștrii de externe ai statelor din Uniunea Europeană au convenit luni să realimenteze cu 2 miliarde de euro un fond care a fost utilizat pentru a plăti sprijinul militar pentru Ucraina, informează Reuters.

Fondul ar putea fi ulterior suplimentat și mai mult, putând să ajungă în 2027 până la suma de 5,5 miliarde euro.

''Decizia de astăzi va garanta că avem finanțarea pentru a continua livrarea de sprijin militar concret forțelor armate ale partenerilor noștri'', a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

În reuniunea de luni a Consiliului Afaceri Externe al UE este prevăzut un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și la Iran.

Referitor la Iran, miniștrii de externe urmează să analizeze posibilitatea unor noi sancțiuni contra Teheranului ca urmare a abuzurilor la adresa drepturilor omului și a furnizării de drone pentru Rusia.

''Vom aproba un pachet foarte dur de sancțiuni. UE va lua orice măsură posibilă în sprijinul tinerelor femei și al manifestanților pașnici'', a adăugat Borrell, înaintea reuniunii.

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a afirmat că sancțiunile vor viza, printre altele, Garda Revoluționară iraniană, forța de elită a Teheranului, responsabilă pentru ''execuții și violențe contra unor oameni nevinovați''.

De asemenea, miniștrii vor fi informați cu privire la situația din Republica Moldova, vecinătatea sudică, drepturile omului, Instrumentul european pentru pace și Tunisia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău