UE a decis: Planul de liberalizare a vizelor pentru Republica Moldova trece la faza a II-a

  • 21 Noiembrie 2012 09:05
UE a decis: Planul de liberalizare a vizelor pentru Republica Moldova trece la faza a II-a

Consiliul Uniunii Europene a decis trecerea la faza a II-a de implementare a Planului de acțiuni privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.

De asemenea, Consiliul a reconfirmat angajamentul Uniunii Europene pentru obiectivul comun de liberalizare a vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova, odată cu îndeplinirea condițiilor Planului de acțiuni, potrivit unui comunicat al guvernului.

Este o veste bună pentru Republica Moldova și o recunoaștere de către Bruxelles a eforturilor promovate de guvern, dar greul abia începe, a comentat decizia Consiliului Uniunii Europene, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. El a explicat că în cea de-a doua fază, autoritățile trebuie să implementeze legile adoptate anterior, precum asigurarea egalității de șanse, să fortifice lupta cu corupția, etc.

Dacă nu va reuși aceasta, există riscul ca Uniunea Europeană să amâne liberalizarea regimului de vize.

Amintim că Republica Moldova a început implementarea Planului de acțiuni privind liberalizarea vizelor în luna ianuarie 2011. Inițial, oficialii promiteau călătorii fără vize în Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an, ca ulterior să anunțe că își doresc semnarea acordului până la summitul Parteneriatului Estic care va avea loc în noiembrie 2013. În același timp, șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel, precum și unii analiști politici sunt sceptici în acest sens.

La reuniunea de ieri, de la Bruxelles, a Consiliului Afaceri Externe, România a fost cea care a propus trecerea la faza a doua de implementre a Planului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:6,17 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău