UE a anunțat o nouă strategie privind uniunea energetică

  • 26 Februarie 2015 08:33
UE a anunțat o nouă strategie privind uniunea energetică

La Bruxelles, s-a anunțat astăzi noua strategie a UE pentru o piață unică energetică, notează Rador.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat în programul de lucru al comisiei, la momentul învestirii sale, ca fiind o prioritate a mandatului, adoptarea unei strategii privind uniunea energetică. Jean Claude Juncker crede că sectorul energetic a fost prea mult timp privat de libertățile fundamentale ale Uniunii Europene. Referindu-se la conflictul din Ucraina și la relațiile cu Rusia prin dependența de gazul rusesc, Juncker declară că evenimentele curente ilustrează ceea ce este în joc: mulți europeni se tem că nu vor dispune de resursele energetice necesare pentru a-și încălzi locuințele. Este vorba de o acțiune comună și pe termen lung pentru Europa – afirmă președintele Comisiei Europene. În esență, executivul comunitar a prezentat astăzi o serie de acțiuni pentru reducerea facturii colosale cu achizițiile de energie ale statelor membre, precum și pentru reducerea dependenței față de Rusia.
Maroš Šefčovič, vicepreședintele responsabil cu uniunea energetică: Acesta este fără îndoială cel mai ambițios proiect european în domeniul energiei de la comunitatea cărbunelui și a oțelului încoace, un proiect care va integra cele 28 de piețe europene ale energiei într-o singură uniune energetică, pentru ca Europa să devină mai puțin dependentă de energie și pentru a oferi investitorilor previzibilitatea de care au atâta nevoie pentru a crea locuri de muncă și pentru a realiza creștere economică.
Reporter: Au fost adoptate trei documente astăzi: o strategie pentru crearea unei uniuni energetice, un document privind interconexiunile electrice și unul privind negocierile climatice. Concret, uniunea energetică este caracterizată de solidaritate prin reducerea dependenței de furnizori unici și folosirea la maximum a energiei furnizate de statele vecine, însoțită de creșterea transparenței privind acordurile încheiate cu țările terțe, trecerea liberă a fluxului energetic peste frontiere, redefinirea pieței energiei electrice, revizuirea dramatică a intervențiilor statului pe piața internă și eliminarea treptată a subvențiilor dăunătoare mediului. Eficiența energetică se află pe primul loc, redefinirea ei fundamentală și considerarea acesteia ca sursă de energie în sine, tranziția către o societate durabilă cu emisii reduse de carbon reprezintă garantarea faptului că energia produsă local poate fi absorbită cu ușurință și cu eficacitate în rețea, precum și dezvoltarea următoarei generații de tehnologii. Ce măsuri se vor lua prin aplicarea acestei strategii, salutată de altfel de mai mulți oficiali europeni astăzi? O strategie-cadru pentru o uniune energetică robustă, dublată de o politică în materie de schimbări climatice orientată spre viitor. Ea stabilește obiectivele, precum și etapele detaliate pe care Comisia Juncker le va întreprinde pentru atingerea acestora. Uniunea Europeană este pe departe cel mai mare importator de energie din lume. Ea importă 53% din energia sa, la un cost anual de aproximativ 400 de miliarde de euro. 12 state membre, printre care se numără și România, nu îndeplinesc obiectivul minim de interconectare al Uniunii Europene, respectiv cel puțin 10% din capacitatea de producție de energie electrică instalată să poată depăși frontierele. Uniunea Europeană a identificat 137 de proiecte privind energia electrică, dintre care 35 sunt legate de interconectarea electrică. Împreună, aceste proiecte ar putea reduce numărul statelor membre în cauză de la 12 la două. O rețea energetică europeană interconectată în mod adecvat ar putea aduce consumatorilor economii de până la 40 de miliarde de euro pe an. Aproximativ 75% din locuințele din statele membre sunt ineficiente din punct de vedere energetic, iar 94% din transporturi se bazează pe produse petroliere, dintre care 90% sunt importate. În Europa, prețurile pentru energie electrică sunt cu 30% mai mari, iar cele pentru gaze, cu peste 100% mai mari decât în Statele Unite. În același timp, până în 2030, Uniunea Europeană intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40%,  să impulsioneze astfel generarea de energie din surse regenerabile cu cel puțin 27%, precum și să îmbunătățească eficiența energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău