Ucraina vrea să încheie un contract pe termen lung cu Rusia privind tranzitul gazelor naturale

  • 09 Octombrie 2019 18:20
Ucraina vrea să încheie un contract pe termen lung cu Rusia privind tranzitul gazelor naturale

Ucraina vrea să încheie un contract pe termen lung cu Rusia privind tranzitul gazelor naturale, realizat la standarde europene, a afirmat miercuri premierul ucrainean Oleksiy Honcharuk, adăugând că Kievul nu va accepta acordul pe termen scurt propus de Moscova, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Actualul contract pe zece ani ce reglementează tranzitul gazelor naturale rusești spre Europa prin Ucraina expiră în ianuarie 2020, iar Moscova ar dori în viitor să ocolească acest intermediar cu care în ultimii ani a avut numeroase conflicte pe tema plăților pentru gazele naturale livrate. Pe baza acestui contract a fost livrată anul trecut 40% din cantitatea de gaze exportată de Rusia în UE.

"Vrem să obținem un contract pe termen lung cu Rusia privind tranzitul gazelor naturale deoarece continuarea contractului timp de un an nu ne avantajează", le-a spus jurnaliștilor Oleksiy Honcharuk.

Luna trecută au avut loc la Bruxelles discuții privind gazele naturale între Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană, dar nu s-a ajuns la niciun acord. Negocierile vor continua și luna aceasta pentru a se ajunge la un acord înainte de ianuarie 2020.

"Este important pentru Ucraina să obțină un contract pe termen lung, deoarece Ucraina și sistemul nostru de transport al gazelor începe să funcționeze la standarde europene", a afirmat premierul.

Ucraina sprijină propunerea lui Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetică, pentru un nou contract pe zece ani care să garanteze un volum de tranzit anual minim de 60 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale, cu posibilitatea de a suplimenta cu 30 bcm.

Honcharuk a dat asigurări că obiectivul Guvernului de la Kiev "este să obțină cele mai favorabile condiții în negocierile cu partea rusă".

"Moscova vrea să obțină un contract extrem de flexibil, fără a-și lua angajamentul că va tranzita anual un volum substanțial de gaze, în timp ce Kievul vrea clar un angajament legal pentru cantități mari și pe o durată cât mai îndelungată", a apreciat recent Chris Weafer, de la compania Macro-Advisory.

"În cele din urmă, în trei sau patru ani, Rusia nu va mai avea deloc nevoie să folosească ruta ucraineană", a adăugat acesta.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:4,6 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
15
Tue
12
Wed
13

Curs oficial BNM 30 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău