Ucraina „va testa și va utiliza'' toate armele neinterzise pentru eliberarea Crimeii, declară un oficial ucrainean

  • 14 Aprilie 2023 16:03
Ucraina „va testa și va utiliza'' toate armele neinterzise pentru eliberarea Crimeii, declară un oficial ucrainean

Ucraina "va testa și va utiliza" toate armele neinterzise pentru a-și elibera teritoriul, inclusiv Crimeea ocupată de Rusia, a declarat vineri secretarul Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare, Oleksii Danilov, transmite Agerpres.

Comentariul lui Danilov intervine în timp ce Kievul ar urma să înceapă o contraofensivă în săptămânile sau lunile viitoare, urmărind să recucerească teritoriul aflat sub control rusesc în sudul și estul țării.

„Crimeea este teritoriul Ucrainei și noi vom testa și vom folosi acolo toate armele neinterzise de legile internaționale, care vor ajuta la eliberarea teritoriilor noastre", susține el într-o postare pe Twitter.


Partenerii occidentali ai Kievului au furnizat un sprijin militar crucial, în special tancuri de luptă moderne și vehicule de luptă blindate de la invazia pe scară largă a Rusiei declanșată în februarie 2022.

Dar ei nu au furnizat arme mai grele, precum avioane de vânătoare F-16, pe care Ucraina le-a cerut.

Kievul și-a dezvoltat de asemenea propriile arme, precum drone și racheta Neptun pe care afirmă că a utilizat-o pentru a scufunda nava amiral a Flotei ruse în Marea Neagră anul trecut.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.

La 24 februarie, Moscova a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina în ceea ce ea numește "operațiune militară specială", denunțată de Kiev și de Occident drept o agresiune neprovocată, ilegală și nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău