Ucraina va primi întreaga flotă de avioane MiG-29 a Slovaciei

  • 10 Iulie 2022 18:40
Ucraina va primi întreaga flotă de avioane MiG-29 a Slovaciei

Ucraina va primi întreaga flotă de avioane de luptă MiG-29 Fulcrum a Slovaciei - 12 aeronave, dintre care unul a fost folosit ca avion de antrenament de către Forțele Aeriene Slovace. Această donație vine în urma unui acord bilateral încheiat între Republica Cehă și Slovacia, conform căruia Forțele Aeriene Cehe vor proteja spațiul aerian al Slovaciei până când Bratislava va primi cele 14 avioane de luptă F-16 Block 70/72 comandate din SUA, precizează publicația InfoDifensa.

Săptămâna trecută, Slovacia a precizat că este dispusă să sprijine consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei prin furnizarea propriilor sale avioane de luptă MiG-29. Posibilitatea luări unei astfel de decizii a devenit cunoscută la sfârșitul lunii iunie, dar principala condiție era acordul altor țări NATO, în special Republica Cehă sau Polonia, de a proteja spațiul aerian al Slovacia. 

Slovacia a fost una dintre primele țări din lume care a decis să achiziționeze cea mai recentă versiune a celebrului F-16 Block 70.

În decembrie 2018, guvernul de la Bratislava a semnat un contract în valoare de 1,8 miliarde de dolari cu producătorul Lockheed Martin pentru achiziția a 14 avioane de luptă multi-rol F-16 Block 70/72. În afara furnizării aparatelor, contractul prevede pregătirea a 22 de piloți și a 160 de tehnicieni. Dintre aceste aeronave, 12 sunt cu un singur loc, iar două cu două locuri.

Primele aparate din comanda Slovaciei pentru 14 avioane multi-rol F-16, produse de compania americană Lockheed Martin, vor fi livrate în anul 2024, cu o întârziere de un an față de calendarul inițial. Întârzierea este provocată de criza globală de semiconductori și de efectele ce decurg din pandemia COVID-19.

Aceeași publicație [InfoDefensa], citată de BulgarianMilitary, susține că, deocamdată, doar Bulgaria a livrat Ucrainei avioane de luptă - 14 avioane sovietice Su-25 Grach.

 Potrivit publicației spaniole, livrarea acestor aeronave a avut loc în ultimele luni, deoarece Bulgaria le trimite pe bucăți, dezasamblate, prin intermediul unor terțe părți. Această informație nu este confirmată până acum de surse oficiale din Bulgaria sau Ucraina. Cu toate acestea, este de înțeles de ce unele state nu aleg să facă publice informații cu privire la transferul de arme pe care îl fac către Ucraina - există îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Rusia să desfășoare acțiuni de sabotaj care să vizeze liniile de aprovizionare cu armament.

În urmă cu aproape două luni, jurnalistul Jack Detsch preciza ca Forțele Aeriene Ucrainene au primit mai multe avioane de atac Su-25.

În articolul scris de Detsch pentru Foreign Policy se preciza faptul că o echipă de tehnicieni din Europa de Est - desfășurați la un centru militar din Germania care se ocupa cu coordonarea transferului către Ucraina - a ajutat la dezmembrarea mai multor aeronave Su-25 și a unor elicoptere Mi-17 pentru a fi oferite armatei ucrainene.

Numărul de aeronave transferate către Ucraina nu era dezvăluit de jurnalistul Jack Detsch. În același timp, jurnalistul nici nu preciza când a avut loc exact transferul de aeronave, câte avioane au fost transferate și de la ce tari provin.

La momentul respectiv DefenseRomania a analizat reportajul realizat de Jack Detsch, precizând că trei state europene mai aveau în serviciu avioane Su-25 și anume: Bulgaria (doar 8 aeronave Su-25 figurau ca fiind în serviciul activ), Belarus (exclus ca avioanele să vină din această țară) și Georgia (țară care până acum nu a anunțat că este dispusă să facă un transfer major de arme către Ucraina).

Analiștii militari ai publicației BulgarianMilitary au analizat informațiile furnizate de InfoDefensa, amintind de declarațiile din 19 aprilie 2022 ale purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. La momentul respectiv, oficialul american declara că Ucraina a primit „piese de schimb” pentru a-și consolida forțele aeriene, refuzând să precizeze numele țării care le-a furnizat, dând însă de înțeles că este vorba despre avioane de fabricație sovietică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău