Ucraina va deveni parte a procesului de certificare a gazoductului Nord Stream 2

  • 18 Noiembrie 2021 13:30
Ucraina va deveni parte a procesului de certificare a gazoductului Nord Stream 2

Ucraina va deveni un participant activ la procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2 - potrivit unor discuții purtate la o întâlnire online între ministrul ucrainean al energiei al Ucrainei, Herman Halușcenko, și comisarul european pentru energie, Kadri Simson, scrie Rador.

Serviciul de presă al Ministerului Energiei de la Kiev menționează, într-un comunicat remis joi, că, în cadrul discuțiilor respective, părțile au analizat aspecte referitoare la certificarea gazoductului Nord Stream-2, securitatea aprovizionării cu gaze a Europei și posibile variante de reducere a impactului crizei energetice asupra regiunii europene.

"Comisia Europeană este pregătită să se consulte cu Ucraina în procesul de pregătire a concluziei sale referitoare la proiectul de decizie a Agenției Federale a Rețelelor din Germania (Bundesnetzagentur) privind certificarea Nord Stream 2" - a afirmat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Acest lucru înseamnă că Ucraina va deveni un participant activ în procesul de certificare a Nord Stream 2 nu doar din punct de vedere politic, ci și juridic. Ministerul Energiei de la Kiev mai menționează în comunicat că Ucraina va participa la activitățile "grupului de risc" creat în conformitate cu Regulamentul UE privind securitatea aprovizionării și care include doar statele membre ale comunității europene. Scopul întâlnirii acestui grup va fi să poarte consultări privind starea securității energetice în Ucraina, să elaboreze soluții comune și posibilități de asistență reciprocă împreună cu țările europene aflate în situații de criză - a mai subliniat Ministerul ucrainean al Energiei. "Intrarea Ucrainei în procesul de pregătire a încheierii Comisiei de certificare a Nord Stream 2 și în 'grupul de risc' confirmă faptul că statul nostru este un partener egal al Europei în sectorul energetic. Avem expertiză de înaltă calitate în domeniul transportului de gaze, lucrând cu volume mari de gaze și înțelegem modul în care Rusia poate încălca regulile europene.

Prin urmare, implicarea Ucrainei în procesele europene de asigurare a securității energetice va fi benefică atât pentru Ucraina, cât și pentru Europa" - a asigurat Herman Halușcenko, ministrul ucrainean al energiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău