Ucraina: UNESCO dorește includerea orașelor Kiev și Liov pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol

  • 06 Septembrie 2023 09:11
Ucraina: UNESCO dorește includerea orașelor Kiev și Liov pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol

Catedrala Sfânta Sofia și clădirile monahale din Kiev urmează să fie incluse la jumătatea lunii septembrie pe lista patrimoniului mondial UNESCO aflat în pericol, la fel ca și centrul istoric al orașului Liov (vest), ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Aceste site-uri se află în pericol de a fi distruse. Au avut loc atacuri în zonele tampon ale acestor situri și nu știm ce se va întâmpla în viitor", a declarat directorul patrimoniului mondial, Lazare Eloundou, la Paris unde se află sediul acestei agenții ONU.

Comitetul patrimoniului mondial UNESCO, care se va reuni în perioada 10-25 septembrie la Riad, va lua "probabil" această decizie "pe baza recomandărilor experților", în opinia cărora cele două situri se afla într-o situație de "pericol dovedit", a mai spus el.

Orașele Kiev și Liov vor fi incluse pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol alături de orașul Odesa, în care mai multe clădiri au fost distruse la sfârșitul lunii iulie de "lovituri brutale ruse", denunțate de UNESCO.

La începutul lunii iulie, o "clădire istorică" a fost bombardată la Liov în ceea UNESCO a numit atunci "primul" atac de la începutul conflictului într-o zonă protejată de Convenția patrimoniului mondial și, prin urmare, prima "încălcare" a acestui text al cărui semnatar este și Rusia, potrivit agenției ONU.

UNESCO a anunțat că 270 de situri culturale ucrainene au suferit distrugeri de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022.

Catedrala Sfânta Sofia, situată în centrul istoric al Kievului, este "unul dintre principalele monumente reprezentând arhitectura și arta monumentală de la începutul secolului al XI-lea" din Ucraina, potrivit UNESCO.

Ea este inclusă din 1990 în patrimoniul comun al umanității, la fel și mănăstirea ortodoxă Lavra Pecerska din Kiev, "un ansamblu arhitectural de clădiri monahale", fondat în aceeași perioadă și situat pe un platou cu vedere la fluviul Nipru.

Centrul istoric al Liovului, un oraș fondat în Evul Mediu, a fost inclus în patrimoniul mondial în 1996.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău