Ucraina refuză să ne returneze rețelele electrice (Adevărul)
-
28 Mai 2014 08:17
REVISTA PRESEI DIN 23 MAI
Ucraina refuză să ne returneze rețelele electrice, anunță Adevărul. Guvernul de la Kiev nu a anulat decizia ex-premierului Mikola Azarov, prin care peste 110 kilometri de linii electrice ale Moldovei au fost transmise în gestiunea Ministerului ucrainean al Energeticii. Surse din cadrul Guvernului susțin că, deși actualul premier al Ucrainei a promis că liniile respective vor fi returnate întreprinderii Moldelectrica, peste câteva săptămâni la Ministerul Economiei a venit un răspuns de la Ministerul Eneregticii de la Kiev prin care Chișinăul era informat că acestea aparțin Ucrainei.
Adevărul scrie astăzi despre hackerul suedez prins în Moldova. Alex Yucel, în vârstă de 24 de ani, unul dintre autorii virusului Blackshades, se află acum în arest la domiciliu, în Republica Moldova. Acesta așteaptă decizia Curții de Apel Chișinău privind extrădarea sa în SUA, unde urmează să fie judecat pentru crime cibernetice care au dus la producerea de daune în proporții deosebit de mari. Potrivit site-ului CitizenLab.org, în urmă cu doi ani, virusul dezvoltat de Alex Yucel a fost utilizat în timpul conflictului armat din Siria. Pentru distrugerea rețelei Blackshades, agenții FBI au cercetat peste 1.900 de domenii web utilizate de către hackeri pentru controlul la distanță al calculatoarelor și au făcut peste 100 de arestări în 19 țări din lume, printre care și Republica Moldova.
Istoricul Mihai Tasca continua sa publice in Adevarul dezvaluri despre procesul celor nouă membri ai societăților refugiaților transnistreni. Fiind arestați la scurt timp după anexarea Basarabiei, membrilor societăților de refugiați le-au fost incriminate infracțiuni grave, pedepsite dur de Codul Penal. Instanțele sovietice nu au respectat procedura judecătorească, cei acuzați fiind lipsiți de dreptul la apărare.
Constantin Tanase se intreaba in Timpul cum vor vota moldovenii care nu fura? Autorul se simte contrariat urmarindu-I la televizor la marile sărbători religioase pe unii lideri politici care stau smirna cu lumânări în mână și-și fac cruce, ca să fie văzuți de popor. Să vadă că-s creștini. O specie aparte de „creștini” și de „patrioți”: care-s corupți și fură de pârâie Bugetul, comentează C. Tănase. Autorul isi exprima totusi convingerea că, pentru oamenii care nu fură, alegerile din toamna acestui an vor fi o chestiune de patriotism și o morală creștină.
În R. Moldova nu există forță de muncă calificată și ieftină, afirma Timpul. Chiar dacă cheltuielile pentru educație în ultimii ani au atins recordul de 9,5 la sută din PIB, aproape dublu față de media europeană, acest fapt n-a avut un impact economic și social semnificativ, remarca publicatia. Mai mult, experții atentioneaza asupra unei serii de probleme care subminează calitatea procesului educațional, iar statisticile oficiale ne arată că tot mai puțini absolvenți se încadrează în câmpul muncii conform calificărilor obținute în instituțiile de învățământ.
Ziarul National publica povestea unor moldoveni care câștigă 100.000 de euro pe an la BUCUREȘTI și nu ar pleca de acolo niciodată. Andrei Brovcenco (24 de ani), tânărul care conduce împreună cu fratele său un studio de producție video, animație 3D, creează unele dintre cele mai cunoscute personaje animate din advertisingul autohton, dar și din cel din afara granițelor, și efectele speciale ale unor filme cunoscute și distribuite în toată lumea. Au reușit să ajungă prin acestea la venituri de 235.000 de euro și un profit de circa 90.000 de euro anul trecut, potrivit antreprenorilor.