Ucraina răspunde Dumei Ruse: Retrageți trupele din regiunea transnistreană (Revista presei)
-
12 Iulie 2017 09:42
Revista presei din 12 iulie 2017
Evgheni Șevciuk s-ar ascunde la Chișinău, într-o vilă luxoasă din centrul Capitalei, titrează Unimedia. Șevciuc și soția sa, Nina Ștanski, nu au părăsit R. Moldova și trăiesc într-o casă de lux în centrul capitalei, sub securitatea personală, scrie News Maker. Casa în care locuiește Șevciuk, este înconjurată de pază, îmbrăcate în civil. Garda îl însoțește pe fostul șef al regiunii transnistrene, atunci când merge în oraș cu mașina de model Mercedes GLE 450. Anterior presa a scris că Șevciuk, care se ascunde de așa-zisele autorități transnistrene ar fi plecat de la Chișinău la Moscova. Pe de altă parte, ministrul de Interne a declarat pentru UNIMEDIA că Șevciuk nu a părăsit țara prin Aeroportul Chișinău.
Reporterii ziarului TIMPUL l-au văzut pe Șevciuk plimbându-se cu bolidul de lux (Mercedes GLE 450 de culoare roșie) chiar pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Capitală.
Timpul contabilizează „Câte pensii, salarii sau indemnizații s-ar putea plăti din banii aruncați pentru referendumul lui Dodon”. Comisia Electorală Centrală a aprobat bugetul referendumului care va constitui 74 711 280 lei, bani din bugetul statului. Din banii pentru referendum, s-ar putea achita pensia medie pentru 4 883 de bătrâni într-un an, îndemnizația unică la naștere pentru 14 096 de mămici, sau 11 529 de bebeluși ar putea fi îngrijiți de mamele lor timp de un an. 9 223 oameni ar putea primi, pe parcursul unui an, pensia minimă pentru gradul I de invaliditate. Din banii pentru referendum, 2 075 de profesori cu salariul de 3 mii lei, pentru un an. Toți banii din bugetul statului vor fi cheltuiți pentru un referendum consultativ care nu are nici o valoare juridică, politică, scrie Timpul. Ziarul se întreabă dacă acest referendum va îmbunătăți viața oamenilor, așa cum promitea președintele în campania electorală? Vor eradica sărăcia absolută în care se află 70 la sută din populația Republicii Moldova?
Ziarul Național îl citează pe Igor Dodon, care a declarat într-un interviu unui post de televiziune din Belarus că își dorește ca toate lucrurile bune de pe timpul URSS să fie reanimate. În același interviu, Dodon oferă drept exemplu Belarusul pentru R. Moldova.
„Președintele prorus Igor Dodon face jocurile Rusiei în ceea ce privește Transnistria și accederea în Parlamentul de la Chișinău a unor deputați transnistreni, care apoi să pericliteze definitiv și irevocabil vreun parcurs al R. Moldova înspre UE, citim în Evenimentul Zilei. Scenariul ar aparține Rusiei și intereselor sale în regiune, iar Dodon și-a concentrat toată retorica spre „reîntregirea țării cu regiunea transnistreană” pentru 2020. Într-un joc mai mare, la un nivel mult mai complex cu caracter mondial, Dodon nu face decât să ofere piese de puzzle Rusiei în a-și construi negocierile cu SUA, sacrificând interesele Chișinăului. Această conlucrare Kremlin-Dodon vizează în ultima fază crearea unor entități de tip Kaliningrad, în cazul în care negocierile cu SUA vor eșua pe dosarele grele ale Ucrainei și Siriei. Moscova își creează astfel pârghii de negociere pentru ambele dosare mondiale cu „prioritate zero”, iar Dodon lucrează pentru a oferi aceste avantaje Rusiei prin sacrificarea stabilității și așa șubrede a R. Moldova în aceste jocuri geopolitice la nivel mai înalt”, scrie EVZ.
Analistul politic Oazu Nantoi consideră că, declarația Dumei de Stat a Federației Ruse din 7 iulie, în care se spune precum că autoritățile R. Moldova ar contribui la crearea unor amenințări la adresa regiunii transnistrene, demonstrează că „Federația Rusă este țară agresor, care dorește să preia controlul asupra întregii Republici Moldova”, scrie portalul Tribuna.md. Totodată, expertul subliniază că declarația Dumei de Stat a Federației Ruse a devenit posibilă în condițiile în care clasa politică de la Chișinău a acceptat schema eronată de percepere a conflictului impusă de Federația Rusă și să perceapă așa-zisul conflict transnistrean ca un instrument de business murdar din contul perspectivei statalității Republicii Moldova”, a spus Nantoi.
Ucraina răspunde Dumei Ruse: Retrageți trupele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova – aflăm de pe portalul Deschide.md. Ucraina cere Federației Ruse să înceteze acțiunile sale distructive și, în cele din urmă, să ofere asistență eficientă în rezolvarea seriei de probleme de actualitate de pe agenda procesului de negocieri în formatul“ 5 + 2”, în interesul populației de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv prin îndeplinirea angajamentului, asumat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, de a retrage trupele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova“, se menționează în comunicatul Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe.