Ucraina | PAM furnizează ajutor alimentar pentru 1 milion de persoane

  • 30 Martie 2022 16:12
Ucraina | PAM furnizează ajutor alimentar pentru 1 milion de persoane

Reprezentanții Programului Alimentar Mondial (PAM), o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU), au anunțat miercuri că furnizează ajutor alimentar de urgență pentru 1 milion de persoane în Ucraina după invadarea acestei țări de forțele militare ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Camioane, trenuri și camionete care livrează astăzi alimente pentru persoanele cele mai vulnerabile în întreaga țară și alte convoaie umanitare sunt așteptate în zilele următoare", au declarat reprezentanții PAM într-un comunicat.

Potrivit PAM, "mai mult de 6,5 milioane de persoane" au fost strămutate în interiorul Ucrainei, iar accesul la alimente reprezintă "una dintre principalele trei preocupări" ale populației ucrainene, alături de siguranța personală și aprovizionarea cu carburanți.

PAM a solicitat de la donatorii săi fonduri în valoare de "590 de milioane de dolari pentru a susține 3,1 milioane de persoane" care au nevoie de un astfel de ajutor umanitar.

Conflictul din Ucraina, fostul "grânar al Europei", care producea alimente "pentru 400 de milioane de persoane" de pe mai multe continente, a declanșat de altfel un val de foamete aproape peste tot în lume, au reamintit reprezentanții PAM.

Prețurile mondiale pentru produsele alimentare au crescut puternic de la începutul conflictului, atingând un nivel istoric în februarie 2022.

Aceste creșteri se vor repercuta asupra prețurilor locale și vor limita și mai mult accesul la alimente pentru milioane de persoane care sunt deja afectate de inflația din țările lor.


"Consecințele conflictului se vor propaga spre exterior", a declarat Corinne Fleischer, director regional al PAM.

"În cadrul PAM, și noi trebuie să plătim la rândul nostru mai scump pentru produsele alimentare pe care le cumpărăm, iar operațiunile noastre ce vizează ajutorarea acestor persoane sunt și ele afectate. Trebuie ca lumea întreagă să se mobilizeze în această perioadă critică", a concluzionat reprezentanta acestei agenții din cadrul ONU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău