Ucraina | Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul bulgar în legătură cu declarațiile președintelui Radev cu privire la Crimeea

  • 19 Noiembrie 2021 14:28
Ucraina | Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul bulgar în legătură cu declarațiile președintelui Radev cu privire la Crimeea

Ministerul de Externe de la Kiev l-a convocat vineri pe ambasadorul Bulgariei după ce președintele acestei țări, Rumen Radev, a declarat într-o dezbatere electorală că Peninsula Crimeea este acum parte a Rusiei după ce a fost anexată de la Ucraina în 2014, informează Reuters.

Rumen Radev și Anastas Gherdjikov, contracandidatul său în turul secund de duminică al alegerilor prezidențiale, au avut joi seară o dezbatere televizată centrată pe valorile pe care le susțin și pe temele principale de politică internă și externă.

În ce privește relațiile cu Rusia, Radev a declarat că sancțiunile occidentale împotriva Moscovei nu dau rezultatele scontate și că Uniunea Europeană ar trebui să restabilească dialogul cu Rusia, indiferent cât de tensionate sunt relațiile.

Ministerul ucrainean a transmis vineri că se așteaptă ca Radev să retracteze declarațiile, care contravin 'poziției oficiale a Sofiei de susținere a suveranității și integrității teritoriale a statului nostru în interiorul granițelor sale recunoscute internațional'.

După cum relatează vineri agenția BTA, Radev a afirmat că Rusia nu poate fi un model pentru Bulgaria, dar nici nu poate fi considerată inamicul său. Există multe speculații cu privire la Rusia, iar Bulgaria trebuie să caute dialogul în această situație complicată, a adăugat el în timpul dezbaterii, pledând și pentru restabilirea dialogului UE-Rusia.

De cealaltă parte, Gherdjikov s-a declarat surprins cât de mult s-au apropiat pozițiile sale și ale lui Radev în ultima lună. Relațiile cu Rusia trebuie să fie pragmatice, a spus el, arătând că 'avem un interes în a colabora cu Rusia, la fel ca și cu orice altă țară cu o economie așa de mare'.

Opiniile lor au diferit însă cu privire la apartenența Peninsulei Crimeea la Ucraina sau la Rusia.

În timp ce Gherdjikov consideră că peninsula aparține Ucrainei, Radev a fost de părere că ea este acum a Rusiei și că sancțiunile impuse Moscovei după anexare nu au produs rezultate. Acum este nevoie de abordări pragmatice, a spus președintele în funcție. Rusia este un factor important pentru securitate și lupta împotriva terorismului, iar acest lucru nu trebuie uitat, a adăugat el, potrivit BTA.

Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma turului întâi, cu peste 49% din voturi, comparativ cu 24% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universității din Sofia, Anastas Gerdjikov, susținut de GERB.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău