Ucraina: Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone și securitatea centralelor nucleare

  • 16 Decembrie 2022 10:13
Ucraina: Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone și securitatea centralelor nucleare

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că intenționează să îi telefoneze omologului său rus, Vladimir Putin, în legătură cu bombardamentele și atacurile rusești cu drone în Ucraina și când va fi necesar să se finalizeze un acord privind securitatea centralei nucleare Zaporojie, notează Agerpres.

"În prezent, cel mai urgent subiect este acela de a continua să lansăm un apel la armistițiu în cazul bombardamentelor și al atacurilor cu drone", a spus el într-o conferință de presă la finalul un summit european la Bruxelles.

"Intenționez să îi telefonez președintelui Putin pe acest subiect, deoarece este foarte clar că o bună parte dintre aceste atacuri sunt crime de război, ele (vizează) infrastructuri civile, chiar civili", a spus șeful statului francez.

"Nu asta este natura operațiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat la început, care a fost o cucerire teritorială", a adăugat el.

Președintele francez și premierul cambodgian Hun Sen, președintele în exercițiu al ASEAN, au îndemnat marți la "încetarea imediată a loviturilor aeriene și a atacurilor cu drone împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene".

"Aș dori ca acest apel să convingă anumite puteri, China, India și altele să ni se alăture și să facă presiuni asupra Rusiei", a continuat Emmanuel Macron.

Președintele francez este implicat și în negocieri, mediate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a securiza cinci centrale nucleare din Ucraina, inclusiv cea din Zaporojie ocupată de armata rusă.

"Vreau să putem obține retragerea completă a armelor grele, a armelor ușoare și a forțelor armate. Suntem destul de aproape de a obține acest lucru", a spus el, fără alte detalii.

"La momentul potrivit, îi voi telefona președintelui Putin pentru a încerca să ajut la finalizarea acestor acorduri", a adăugat șeful statului francez, citat de AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:4,63 m/s
Mon
8
Tue
6
Wed
6
Thu
5
Fri
7
Arhivă Radio Chișinău