Ucraina cere Occidentului arme și garanții că va intra în UE

  • 22 Februarie 2022 19:23
Ucraina cere Occidentului arme și garanții că va intra în UE

Ucraina le-a cerut marți statelor occidentale să-i furnizeze mai multe arme și de asemenea garanții pentru o viitoare aderare a ei la UE, pentru a o susține astfel în fața Rusiei.

''În această dimineață i-am trimis ministrului britanic de externe o scrisoare pentru a-i cere arme defensive suplimentare pentru Ucraina'', a declarat la Washington ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, citat de AFP, el precizând că le va înainta aceeași solicitare și interlocutorilor săi americani, transmite Agerpres.

''Vom mobiliza lumea întreagă pentru a obține tot ce ne trebuie pentru a ne consolida capacitatea de apărare'', a susținut Kuleba.

De asemenea, a continuat el, Kievul a cerut ''Uniunii Europene să lase la o parte orice ezitare, orice reticență și tot scepticismul care există în capitalele europene și să ofere Ucrainei promisiunea viitoarei sale aderări'' la blocul comunitar.

Salutând decizia ''puternică'' a Germaniei de a suspenda certificarea gazoductului ruso-german Nord Stream 2 după ce președintele rus Vladimir Putin a decis recunoașterea de către Moscova a provinciilor separatiste din estul Ucrainei, ministrul ucrainean de externe a cerut ''încă și mai multe sancțiuni puternice'' care să apese asupra Rusiei.

''Calculul lui Putin este că decizia sa va rămâne fără consecințe. Iar în absența unei pedepse, crește apetitul pentru agresiune'', consideră ministrul ucrainean.

Președintele Vladimir Putin a anunțat luni seară că Rusia recunoaște provinciile separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, țară despre care a spus într-un lung discurs cu trimiteri istorice că este condusă de politicieni corupți marionete ale SUA.

Marți, liderul de la Kremlin a cerut formal camerei superioare a parlamentului de la Moscova să autorizeze trimiterea de trupe în cele două provincii, solicitare aprobată între timp de parlamentarii ruși. Dar, a declarat ulterior Putin, intrarea armatei ruse în acele teritorii va depinde de situația ''din teren''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău