Ucraina, 3 ani de conflict cu rebelii proruși. Conflict înghețat a cărui rezolvare nu se întrevede la orizont

  • 13 Aprilie 2017 13:29
0%
00:00:00
00:00:00

Ucraina intră astăzi în al patrulea an al unui conflict sângeros cu rebelii proruși în estul teritoriului său. În pofida acordurilor de pace și a armistițiilor succesive, acesta s-a transformat într-un conflict înghețat a cărui rezolvare nu se întrevede la orizont, se arată într-un comentariu France Presse, citat de Agerpres.

Din aprilie 2014, conflictul s-a soldat cu peste 10.000 de morți până acum: un bilanț uman pe care nimeni în Ucraina nu și l-a imaginat atunci când revolta proeuropeană din Maidan  a condus la plecarea de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici.

Ucraina a asistat neputincioasă la anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea, apoi la preluarea, la începutul lunii aprilie, de către manifestanți pro-ruși, a unor clădiri oficiale în Donețk și Lugansk, în estul țării.

Manifestanții, care se opuneau noilor autorități proeuropene, au fost înlocuiți în scurt timp de milițiile separatiste, iar Kievul a declanșat la 13 aprilie 2014 o "operațiune antiteroristă" pentru a prelua controlul asupra zonelor rebele.

Rusia, care dezminte orice ingerință, afirmă că acesta este un conflict intern al Ucrainei, recunoscând totuși că "voluntari" ruși luptă de partea rebelilor "din proprie dorință" împotriva guvernului de la Kiev, comentează France Presse.

Acest conflict, singurul în curs de desfășurare pe continentul european, a provocat o criză gravă între Rusia și Ucraina, două țări istoric "surori", dar și la un nou Război rece între Rusia și Occident, care a decretat o serie de sancțiuni împotriva Moscovei.

După alegerea sa în mai 2014, președintele ucrainean Petro Poroșenko a promis că recucerirea estului țării "nu va dura mai mult de două sau trei luni". Dar trei ani de conflict a pus în lumină incapacitatea Kievului de a recuceri teritoriile controlate de separatiști. Armata ucraineană, insuficient echipată și prost pregătită, a cunoscut mai multe înfrângeri usturătoare după succesul inițial.

Pe front diplomatic, Kievul și separatiștii au semnat în 2014 la Minsk, cu participarea Rusiei și a OSCE, un acord destinat să aducă pacea în Donbas. Un al doilea acord a fost semnat în februarie 2015 în urma unei medieri franco-germane și în prezența președintelui rus Vladimir Putin. O succesiune de armistiții au permis, totuși, în 2016, de a reduce în mod semnificativ violențele, chiar dacă ciocniri sporadice înrăutățesc bilanțul conflictului.

În afară de tragedia umană, conflictul a aruncat Ucraina într-o profundă criză economică. Într-o situație proastă și înainte de Maidan, economia ucraineană supraviețuiește grației sprijinului FMI, care i-a acordat în 2015 un pachet de ajutor de 17,5 miliarde de dolari, se mai spune în comentariul AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău