Twitter, Facebook și WhatsApp, amendate în Rusia pentru că nu au stocat datele utilizatorilor pe serverele locale

  • 26 August 2021 19:45
Twitter, Facebook și WhatsApp, amendate în Rusia pentru că nu au stocat datele utilizatorilor pe serverele locale

Un tribunal din Rusia a amendat Twitter, Facebook și WhatsApp pentru că nu au stocat datele utilizatorilor ruși pe serverele locale, în conformitate cu legislația rusă. Autoritățile ruse încearcă să-și consolideze controlul asupra Internetului și să-și reducă dependența de companiile și țările străine, iar în luna iulie Vladimir Putin a promulgat o lege care obligă marile companii IT din Occident să-și deschidă filiale în Rusia.

Twitter a primit o amendă de 17 milioane de ruble (229.730 dolari), Facebook de 15 milioane de ruble, iar WhatsApp de patru milioane de ruble, a anunțat joi Roskomnadzor (Agenția Federală pentru Supravegherea Comunicațiilor din Rusia), a anunțat joi agenția rusă de presă Interfax, transmit AFP și Reuters.

Adoptată în 2014, controversata legislație impune ca datele personale ale utilizatorilor din Rusia să fie stocate pe serverele locale.

Twitter și Facebook au fost prima dată penalizate anul trecut pentru încălcarea legislației, iar Google a primit prima amendă luna trecută.

Rusia a blocat o serie de site-uri care au refuzat să coopereze cu autoritățile, inclusiv LinkedIn și platforma video Dailymotion.

În iulie, președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care obligă marile companii IT din Occident să-și deschidă filiale în Rusia, în cea mai recentă măsură a Moscovei cu scopul de a exercita un control mai mare asupra Big Tech.

Rusia încearcă să-și consolideze controlul asupra Internetului și să-și reducă dependența de companiile și țările străine, mai scriu sursele citate de Agerpres. 

Deputatul Anton Gorelkin din partea partidului de guvernământ Rusia Unită în Duma de Stat (camera inferioară rusă) a declarat că sub incidența acestei noi legi intră Facebook, Instagram și WhatsApp, Twitter, TikTok, serviciul de publicitate Google AdWords și YouTube (deținut de Google), Viber, Telegram, precum și serviciile de jocuri Steam (Valve Corporation) și World of Tanks (Wargaming), potrivit publicației RBC.

Deschiderea de filiale pe teritoriul Rusiei este necesară, potrivit acestei legi, pentru a lua în considerare cererile cetățenilor, a pune în aplicare deciziile instanțelor și agențiilor guvernamentale și de a restricționa accesul la informațiile interzise în Rusia, conform aceleiași media ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău