TVR Moldova/ Pavel Filip: ”Cunoscând semnătura lucrurilor care se întâmplă, este evidentă o colaborare între PSRM și această platformă Pentru Moldova” (Revista presei)

  • 27 Noiembrie 2020 09:40
TVR Moldova/ Pavel Filip: ”Cunoscând semnătura lucrurilor care se întâmplă, este evidentă o colaborare între PSRM și această platformă Pentru Moldova” (Revista presei)

Revista presei - 27 noiembrie.

Magistrații Curții Constituționale (CC) ar putea examina vineri, 4 decembrie, Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru validarea alegerilor și validarea mandatului de președinte al Republicii Moldova pentru Maia Sandu, scrie Ziarul de Gardă. Ședința va avea loc la această dată dacă CC va primi toate informațiile privind soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație. Președinta CC, Domnica Manole, a spus pentru ZdG că instituțiile sesizate ar trebui să ofere răspunsuri până marți, 1 decembrie, astfel încât magistrații să se poată întruni în ședință vineri, 4 decembrie. „Doar atunci când vom avea toate informațiile din partea instanțelor judecătorești vom putea stabili data ședinței de confirmare a rezultatelor și de validare a mandatului președintelui”, a subliniat Domnica Manole, precizând că este prematur să se discute despre stabilirea unei date, însă, dacă toate contestațiile vor fi soluționate, ședința va avea loc 4 decembrie.

Gazeta de Chișinău revine la subiectul alegerilor prezidențiale și concluzionează că ”Votul din 15 noiembrie a fost, așadar, reacția alergică a organismului social la Igor Dodon”. Autorul, Adrian Ciubotaru, subliniază că ”politicianul Igor Dodon a fost, de la bun început, un produs al vrajbei care sfâșie societatea și clasa politică locală încă din anii 1990. Nimeni în afară de el nu a știut să exploateze mai bine dezbinarea și dezacordurile principiale care țin societatea moldovenească pe loc, uneori riscând chiar să o arunce în aer. Din toți președinții RM, numai Igor Dodon s-a încumetat să-și scoată țara la mezat: nu din interes politic, ci din unul strict personal. Acum, RM trebuie să-și tragă răsuflarea, căci urmează un an plin de încercări. Plecarea lui Igor Dodon de la Președinție nu va soluționa, desigur, toate problemele țării, dar cel puțin va reduce numărul acestora”.

Adevărul reține declarația președintelui ales, Maia Sandu, făcută la postul public de televiziune, Moldova 1, care a anunțat că nu se va întâlni cu liderul de la Tiraspol. „Eu o să muncesc ca să rezolv problemele cetățenilor, atunci când vor apărea aceste probleme. Altfel, eu mă întâlnesc cu oameni care respectă integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova”, a argumentat Maia Sandu. Fiind întrebată să precizeze dacă într-adevăr nu se va întâlni cu Vadim Krasnoselski, Maia Sandu a răspuns: „Nu am acum de ce să am această inițiativă”. Totodată, Maia Sandu a reiterat că va insista ca trupele ruse din Transnistria să fie evacuate, subliniind că acest subiect mereu a fost promovat de Chișinău: „Acest grup operativ al forțelor ruse trebuie să se retragă. Nu este o noutate, este poziția R. Moldova dintotdeauna și eu o să continui să promovez această poziție”.

Este evidentă o colaborare între PSRM și deputații platformei „Pentru Moldova”, a declarat liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, la TVR Moldova. El a afirmat că nu are dovezi în privința unor înțelegeri între Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, însă un lucru este evident, Partidul Socialiștilor are o colaborare cu deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova”. „Cunoscând semnătura lucrurilor care se întâmplă, este evidentă o colaborare între PSRM și această platformă Pentru Moldova. Haideți să fim serioși, nu întâmplătoare a fost trecerea acestor deputați de la Pro Moldova pe această platformă, să asigure exact numărul de 14, care în sumă cu cei 37 fac 51. Mai sunt și câteva voturi de rezervă”, a declarat Pavel Filip.

Cotidianul relatează că magistrații sediului Centrului, Judecătoria Chișinău, afirmă că sunt somați să părăsească edificiul, însă, deocamdată nu se cunoaște unde vor fi mutați. Mai mult, aceștia spun că are loc reparație capitală și urmează să vină alte autorități publice. Judecătoarea Victoria Sanduța a subliniat într-o declarație pentru presă: „Este inadmisibil că factorii de decizie din sistemul judecătoresc tolerează tacit și supus aceste abuzuri. Președintele instanței de judecată, Radu Țurcanu, nu a întreprins nicio acțiune vizibilă pentru a asigura buna funcționare a instanței de judecată. Începând cu luna septembrie 2020, acest sediu, judecătorii și colaboratorii, suntem somați să eliberăm sediul pentru că aici vor veni alte autorități publice, pentru care se face reparație de lux. Pe timp de pandemie se instalează geamuri termopan, se schimbă rețele moderne de electricitate și încălzire, la etajele 10-17, în timp ce la etajele 1-9 activează în regim deplin de lucru o instanță de judecată”, a precizat magistrata.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău